Kunt u dit servicebericht niet goed lezen? Bekijk dan de online versie. 2 mei 2019
Vervangen certificaten DigiD

Geachte heer, mevrouw,

Op 11 juni 2019 voert DigiD een reguliere vervanging van de PKIOverheid-certificaten door die gebruikt worden om de DigiD-inlogschermen en digid.nl te beveiligen. Gebruikers die gebruikmaken van een verouderd besturingssysteem dat niet meer ondersteund wordt door de certificaten kunnen echter al vanaf 13 mei niet meer inloggen bij uw organisatie. Deze gebruikers worden vanaf 13 mei door DigiD, middels een melding, verzocht een update van hun software uit te voeren. De verwachting is dat circa 2% van de DigiD-gebruikers een update moeten uitvoeren naar een nieuwe versie.

Wat kunt u doen?
Informeer uw helpdesk dat vanaf 13 mei gebruikers contact kunnen opnemen die door de verouderde software niet meer kunnen inloggen met hun DigiD bij uw organisatie. Zij moeten eerst een update uitvoeren van hun software. Vanaf 11 juni komen deze gebruikers niet meer op het inlogscherm of www.digid.nl terecht en krijgen ook niet meer een melding met het verzoek om hun software te updaten. Zij krijgen dan alleen een algemene foutmelding van de browser te zien.  

U kunt onderstaande faq delen met uw helpdesk.

FAQ

Van 13 mei tot 11 juni: Ik wil inloggen met mijn DigiD maar kom op een pagina uit waarop staat: ‘U kunt niet inloggen’ en ‘Update uw software’.
Wat is er aan de hand?


Vanaf 11 juni: Ik wil inloggen met mijn DigiD / Ik wil naar digid.nl maar kom op een wit scherm of op een pagina met een algemene foutmelding van de browser. Wat is er aan de hand?
Waarschijnlijk voldoet de software op uw computer of mobiele apparaat niet meer aan de minimale beveiligingseisen van DigiD. Sinds 13 mei 2019 is het niet meer mogelijk in te loggen met DigiD als u gebruik maakt van een verouderd besturingssysteem. U kunt daarom met dit apparaat niet meer inloggen met uw DigiD.

Welk besturingssysteem voldoet?
Om in te kunnen loggen met uw DigiD moet u minimaal beschikken over één van de volgende besturingssystemen:

Voor uw computer
Windows 7 / 8.1
Windows 10
OSX 10.9.4 of hoger
 
Voor mobiele apparaat
iOS 7 of hoger
Android 6 of hoger
 
Daarnaast moet u uw browser updaten naar de meest recente versie.

Hoe kan ik controleren of mijn besturingssysteem en software voldoen aan de minimale eisen?
Om te controleren of uw besturingssysteem en browser voldoen aan de minimale eisen gaat u naar de volgende website: https://test.g3-ev.pkioverheid.nl/ (*)

Ziet u vervolgens twee groene vlakken, dan voldoen uw besturingssysteem en browser aan de minimale eisen.

Wat kunt u doen?
Update uw besturingssysteem en ook uw browser naar de meest recente versie. Raadpleeg de handleiding of de helpfunctie van uw besturingssysteem en browser om de update uit te voeren. 
Of log in met een ander apparaat dat wel over het juiste besturingssysteem en browser beschikt.
 
(*) WERKINSTRUCTIE TELEFONIE (hoe controleren of besturingssysteem en software voldoen aan de minimale eisen) 
Om burgers naar de juiste site te leiden laat burgers via Google zoeken op (test g3 ev).

Vragen
Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0900 555 4555 (10 ct/m) of via het contactformulier op logius.nl/contact.

Met vriendelijke groet,

Servicecentrum Logius
Snel op de hoogte zijn van storingen en/of onderhoud? Download de Logius app of kijk op www.logius.nl/logius-app voor meer informatie.