De basisprincipes van het scenario zijn gezinsgericht, rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig en lerend. Het toekomstscenario schetst op hoofdlijnen hoe de kind- en gezinsbescherming er over zo’n vijf tot tien jaar uit zou kunnen zien.
Initiatieven die een combinatie van onderwijs en zorg bieden, kunnen zich vanaf 31 maart 2021 tot en met 16 april 2021 aanmelden voor de Proeftuinen onderwijszorginitiatieven.
Nu het laatste jaar van de taskforce is aangebroken, is het tijd voor een terugblik in deze GHNT-podcast van Marcelle Hendrikx, wethouder in Tilburg en Maaike, ervaringsdeskundige en verbonden aan de taskforce.
'Als we het doen zoals we het deden, wordt het niet anders!'
Pleegzorg.nl is een online platform om pleegouders te versterken in hun rol en om geïnteresseerden kennis te laten maken met pleegzorg. En een platform om professionals te ondersteunen in hun werk, met betrouwbare kennis en handige verwijzingen. Het platform bevat een bibliotheek, leeractiviteiten en community voor pleegouders.
Wiebe van Steenis geeft je een inkijkje in het dagelijkse reilen en zeilen van drie verschillende gezinshuizen. De gezinshuisouders komen aan het woord, maar ook hun biologische kinderen, de kinderen die opgevangen worden en hun biologische ouders vertellen over hun ervaring.
Met dit afwegingskader kunnen zowel (zorg)aanbieders als gemeenten beoordelen of het werken met hoofd- en onderaannemerschap de juiste keuze is voor hun organisatie en hoe zij eventuele negatieve gevolgen van het werken met deze constructie tegen kunnen gaan.
In deze ZOOMinn gaan we vanuit de perspectieven van ouders, jongeren, professionals en wetenschap op zoek naar de ontbrekende schakel. Het wordt een mix van ervarings- en wetenschapskennis.
Tijdens deze online werkgroep wordt ingegaan op de landelijke lijnen en programma’s die uitgezet zijn. Vervolgens wordt ingezoomd op een goed Good Practice en tijdens een paneldiscussie worden werkzame elementen besproken.
Vanuit een gezamenlijk doel om gezinnen met stress te ontlasten en veerkracht van ouders te versterken door nieuwe waardevolle contacten zijn Buurtgezinnen, Steunouder, Meeleefgezin, Home-Start en Samen Oplopen, een Collectief gestart.
Gezamenlijk willen ze ervoor zorgen dat voor alle kinderen en gezinnen in Nederland informele steun beschikbaar is als daar behoefte aan bestaat. Zodat gezinnen overeind blijven en kinderen thuis gezond kunnen (blijven) opgroeien.
In de nieuwe subsidieronde Innovaties in de jeugdsector is ruimte voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe innovatieve werkwijzen. Het gaat om ‘out of the box’ oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, die resulteren in een vernieuwende aanpak. Een aanpak die aansluit bij de leefwereld en behoefte van kinderen, jongeren en gezinnen.
Deze handreiking voor ambtenaren, wethouders en uitvoerders helpt om psychologische zorg voor kinderen en jongeren met gender issues op een goede manier te organiseren en in te kopen.
De Multidisciplinaire Aanpak (MDA++ ) voorziet in een bundeling van psychosociale, medische, forensische en justitiële specialisten in de aanpak van kindermishandeling, huiselijk en seksueel geweld. Met deze twee nieuwe hulpmiddelen krijgen casemanagers en projectleiders handvatten bij het inrichten van de samenwerking.
In dit onderzoek in Den Haag is nagegaan of de Veilig Verder-aanpak leidt tot minder kindermishandeling, geweld en trauma, en meer veiligheid voor partners en kinderen dan de reguliere werkwijze in Nederland.
Landelijke Organisatie Cliëntraden (LOC) start de beweging ‘Radicale vernieuwing jeugdzorg’. Ingrid Rebel is coördinator van deze vernieuwingsbeweging.