Mantelzorg en het coronavirus

Lees online  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
Extra nieuwsbrief  - April 2020 
Help elkaar
   
Wat betekenen de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus voor jou als mantelzorger? Deze uitzonderlijke situatie vraagt erom dat we elkaar zoveel mogelijk helpen. Wij vanuit Indebuurt033 geven je graag advies waar je terecht kunt voor informatie. Sommige mantelzorgers hebben onze brief al mogen ontvangen. Je leest de brief hier. In deze nieuwsflits het laatste nieuws en tips. Bekijk bijvoorbeeld Tijd voor Max en de uitzending over mantelzorg en corona. Of lees de tips van SRO hoe je kan blijven bewegen tijdens de maatregelen van het coronavirus.

In deze nieuwsbrief

Mantelzorg Tips
Initiatieven op een rij
 
Iedereen heeft te maken met de maatregelen rondom het coronavirus. Vanuit Indebuurt033 hebben wij alle hulpinitiatieven die ontstaan in deze tijd op een rij gezet. Hoe kun je hulp krijgen, maar ook hoe kan je je hulp aanbieden? Op de website vind je ook meer informatie, tips en bereikbaarheid rondom het virus. Daarnaast specifiek wat tips en adviezen voor ouders en kinderen,

Ben je de Nederlandse taal niet vaardig? Op Pharos.nl wordt helder met behulp van plaatjes uitleg gegeven. Dit is ook te lezen in andere talen: Engels, Tigrinya, Turks en Arabisch.  
Ga naar de initiatieven »
Bericht van de Lokale Alliantie Eemland
 
Vanuit de lokale Alliantie financieel veilig ouder worden, vragen wij aandacht voor het volgende;

Willen jullie allen, juist in deze roerige en onzekere periode rondom het Corona virus, extra alert zijn op de signalen van financieel misbruik?


Ga naar het bericht »
Contact via beeldscherm
In verband met het Corona-virus is het niet langer toegestaan om mensen met dementie in verpleeghuizen te bezoeken. Pijnlijk voor zowel de persoon met dementie als voor familieleden. Niets kan echt bezoek vervangen. Gewoon een arm om iemand heen gaat helaas niet meer. Al geven zorgverleners zo liefdevol mogelijk hun zorg, hun rol is toch een andere dan die van familie. Gelukkig zijn er veel creatieve oplossingen; zoals een familielid die op het grasveld voor een verpleeghuis een klein ‘concert’ geeft, met muziek of zang. In deze handreiking een andere vorm van contact, via beeldschermen (Bron: DAZ).

Meer lezen over slimme zorgoplossingen die in deze tijd extra handig zijn? Er zijn veel mogelijkheden voor digitale zorg en ondersteuning op afstand.

Lees meer »
Mantelzorg nieuws
Coronavirus grote impact op mantelzorgers
De landelijke vereniging voor mantelzorgers, MantelzorgNL, maakt zich grote zorgen over de verminderde professionele zorg als gevolg van het coronavirus. Bijna de helft van de mantelzorgers verwacht dat zij de komende periode méér moeten gaan zorgen. Dat blijkt uit een peiling onder 621 mantelzorgers van het Nationaal Mantelzorgpanel. Lees het artikel in het AD (bron tekst & foto: AD.nl).
Lees meer »
Mantelzorg ervaringen
Verhalen gezocht 
   
De afgelopen 14 dagen is Nederland en de wereld daaromheen in een vreemde situatie terecht gekomen. Ook Amersfoort heeft hier mee te maken. Omdat we elkaar nu niet meer tegenkomen op school, dagbesteding, iedereen thuis is en geen bezoek langs komt, moeten we het anders gaan doen. Hoe hou ik het gezellig thuis, hoe vier ik nu mijn verjaardag? Hoe blijf ik in beweging en gezond? Wat kan ik doen om de zorg te geven aan mijn naaste. Hoe blijf ik in contact? Wie kan ik wel inschakelen om mij te helpen?

Een week geleden werden de maatregelen nog eens aangescherpt. We kunnen niet meer op bezoek in verpleeghuizen, ggz- en wooninstellingen en ziekenhuizen of zo maar naar buiten. Iedereen dient zich aan te passen en zijn of haar draai te vinden.

Hoe doe jij dit? Welk probleem ben jij tegen gekomen en hoe heb je dat aangepakt? Delen met elkaar helpt! Durf jij het aan om dit in 5 tot 10 zinnen samen te vatten (iets langer mag ook hoor), een filmpje te sturen of een blog te maken? Stuur dan je ervaring naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.

Benieuwd naar verhalen? Op Mantelzorgelijk.nl lees je al wat verhalen van mantelzorgers in deze tijd.  Of begeef je live in de woonkamer van MIND. Iedere middag is er een livestream, waar experts en ervaringsdeskundigen hun verhalen en ervaringen delen.
 
Mail jouw verhaal »
Contact
 
Heb je behoefte aan individueel contact, neem dan contact op met de mantelzorgcoördinatoren Sytske Stoop of Heleen Vonk. Je kunt mailen naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.
  
Je kunt natuurlijk ook altijd telefonisch terecht met vragen bij een van onze Informatiewinkels. De Informatiewinkels en Informatiepunten hebben de komende weken geen inloop. De Informatiewinkels zijn maandag t/m donderdag wel van 9.00 – 13.00 uur telefonisch als per mail bereikbaar.

Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: nieuws@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin  
...