Laatste nieuws rondom vrijwilligerswerk Lees online  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor vrijwilligers
nieuwsbrief  - juni 2020
Uitdagingen in coronatijd
 
Vrijwilligerswerk in deze coronatijd kan een uitdaging zijn. Voor de een ligt het vrijwilligerswerk helemaal stil, terwijl de ander het wellicht juist drukker heeft dan ooit. Voor degene onder jullie die tijd hebben, staan in deze nieuwsbrief een paar mooie online trainingen vermeld. 
 
Voor organisaties valt het niet mee om in deze periode contact te houden met hun vrijwilligers. Gelukkig zijn er in deze digitale tijd genoeg alternatieven om elkaar toch op de hoogte te houden. En nu de maatregelen weer wat soepeler worden, hebben we in deze nieuwsbrief ook tips verzameld om het vrijwilligerswerk weer veilig op te starten.


In deze nieuwsbrief

Vrijwilligers nieuws
Download de folder Vervoer
 
Indebuurt033 heeft een handige folder ontworpen waarin de diverse vervoersmogelijkheden staan vermeld voor de inwoners van Amersfoort. Deze folder is bedoeld voor vrijwilligers(-organisaties) die in contact staan met de doelgroep die behoefte heeft aan vervoer. Het uitgangspunt bij de folder is dat men zelf contact kan opnemen met de betreffende aanbieder om het vervoer te regelen. Indien men vastloopt, kan er gebeld worden naar het telefoonnummer van Indebuurt033. De digitale versie van deze folder staat op onze website.

Let op: door de corona-maatregelen zijn op dit moment mogelijk niet alle genoemde vervoersmogelijkheden actief.


Ga naar de folder »
Andere kijk op vrijwillige zorg nodig!
 
De vraag naar beroepszorg en vrijwillige zorg blijft stijgen. Om aan die vraag te kunnen blijven voldoen is het van belang dat overheid, beroepszorg en vrijwilligersorganisaties beter gaan samenwerken. Lees over het manifest Vrijwillige zorg, hulp en ondersteuning: een onmisbaar kapitaal.

Lees meer »
 tips vrijwilligersorganisaties
Vrijwilligers op afstand betrokken houden 
 
Van onze samenwerkingspartners, de buurtsportcoaches van de SRO, ontvingen wij interessante tips om op afstand toch de vrijwilligers betrokken te houden bij je organisatie. Check regelmatig hoe het gaat met je vrijwilligers. Dit kan door een nieuwsbrief te sturen, een belronde te organiseren of een persoonlijk kaartje te sturen. Je kunt ook een online vrijwilligers community starten via bijvoorbeeld WhatsApp zodat vrijwilligers elkaar naar behoefte kunnen steunen en zaken kunnen delen. Via social media kun je ook contact houden door mooie verhalen, tips en foto’s te delen over de organisatie en van de leden. Ook kun je online prima overleggen of zelfs een gezellige borrel vanuit huis organiseren. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees de handleiding van de KNHM Foundation.
Lees meer »
Lessen uit de situatie leren
 
Dit is daarnaast hét moment om te bekijken welke lessen we uit deze situatie kunnen leren. Hoe kun je de actiebereidheid die deze crisis oproept vasthouden. Wat helpt is als mensen direct effect zien van hun vrijwilligerswerk en wat dit bijdraagt aan het leven van anderen. Hou het vrijwilligerswerk dus concreet, biedt plaats aan wederkerigheid en koester de creativiteit die nu in vrijwilligersland opborrelt. En maak je vacature Coronaproof of Corona-actueel: benoem wat je in deze tijd extra nodig hebt, welke activiteiten (digitaal) wél doorgaan, bedenk nieuwe vacatures zoals boodschappen doen of optredens bij verpleeghuizen organiseren. En kijk vooruit wat er straks nodig is: bijvoorbeeld huiswerkhulp voor kinderen die een achterstand hebben opgelopen. Benut daarnaast de tijd om je club voor te bereiden op de 1,5 meter samenleving. Bij het NOV Platform voor vrijwillige inzet verzamelen ze voorbeeldprotocollen, dus hou hun website in de gaten.  

De kwaliteit van vrijwilligerswerk staat of valt met de manier waarop het begeleidt wordt. Speciaal voor vrijwilligerscoördinatoren heeft Movisie aanbevelingen uit een onderzoek uiteengezet. Daarnaast hebben Movisie en NOV een handreiking gemaakt voor vrijwilligersorganisaties over het hanteren van de Corona-richtlijnen.
Lees meer »
Burn-out en bore-out bij vrijwilligers voorkomen?
 
De meeste vrijwilligers stoppen omdat hun leven fundamenteel op de schop gaat, bijvoorbeeld door de komst van een kind, een verhuizing of toenemende mantelzorg. Daar kan je als vereniging niet zoveel aan doen. Echter een deel stopt omdat het werk te veel wordt (burn-out) of juist omdat het te eenvoudig is (bore-out). Daar kan je wellicht wel wat aan doen!
Lees meer »
Online marktplaats als (deel)oplossing
 
Eenzaamheid is als thema momenteel actueler dan ooit. NLVoorElkaar heeft zinvolle informatie over sociaal isolement en praktische oplossingen verzameld op hun website.

Lees meer »
Vijf trends voor vrijwillige inzet
 
Met het nieuwste Trendrapport van NLvoorelkaar ontdek je de belangrijkste trends van vrijwillige inzet én praktische handvaten die je direct in de praktijk kunt toepassen. Alvast een tipje van de sluier: flexibele inzet is enorm in opkomst en levert duurzamere inzet op, er is een spannende trendbreuk zichtbaar in de verwachte animo voor vrijwilligerswerk en vrijwilligerswerk doen vermindert eenzaamheid met 88%! Verder lezen? 
Download het rapport »
Vrijwilligers in beeld
Wat een enthousiasme!
 
Waarom vrijwilligerswerk tijdens je studententijd?
Lees de ervaringen van twee studenten die voor het eerst kennismaakten met vrijwilligerswerk en daar tegen hun verwachting in erg enthousiast over waren.
Lees hun ervaringen »
Vrijwilligers trainingen
Volg trainingen online
 
Heb je momenteel wat tijd over, neem dan eens een kijkje op onze website bij de online trainingen die speciaal voor vrijwilligers zijn ontwikkeld. Je kunt online EHBO volgen, je grenzen leren kennen, je verdiepen in culturele diversiteit en nog veel meer! Voor mantelzorgers is het webinar ‘Hoe ga je om met stress en bevlogenheid’ interessant of de praktische training om rugklachten te voorkomen. Ook voor vrijwilligersorganisaties is er aan breed aanbod zoals een cursus ‘Vrijwilligers vinden en binden’ of tips over Fondsenwerven. Neem dus snel een kijkje!
 
Liever een training op locatie volgen? Alle geplande trainingen voor vrijwilligers zijn verplaatst naar het najaar, bekijk hier alvast het aanbod. 
Vrijwilliger worden
Reageer direct op één van de vacatures!
In de vacaturebank van Indebuurt033 vind je vacatures voor vrijwilligerswerk in Amersfoort en net daarbuiten bij uiteenlopende organisaties. Je kunt direct reageren op één van de vacatures bij talloze organisaties. Wil je voor een langere periode, eenmalig of voor een beperkte periode aan de slag? Alles is mogelijk!
Vacatures uitgelicht

Vakantie-, en logeergezinnen
We zijn op zoek naar gezinnen die tijdens vakanties of in een (vast) weekend per maand in hun eigen gezinssituatie een kind willen verzorgen. Deze kinderen groeien op in een gezinshuis van Het Leger des heils, omdat zij door verschillende omstandigheden tijdelijk of voor langere tijd niet thuis bij hun biologische ouders kunnen wonen. Maak het verschil in het leven van een kind!

PR en Communicatie
Wijkhuis de Driehoek is op zoek naar iemand die het wijkhuis wil promoten en mensen op de hoogte wil houden van alle activiteiten die worden georganiseerd via social media.


Gezellige kletstante op leeftijd

Voor een 81 jarige eenzame dame zoeken we een dame die het leuk vindt om wekelijks een kletspraatje met haar te maken en daarmee elkaar wat aanspraak te bieden. Nu zou dat alvast via de telefoon kunnen en op termijn zou het ook leuk zijn om samen een korte wandeling, een boodschapje of een ritje met de taxi naar de stad te maken.

Taalmaatje

Geduldige taalcoaches om één maal per week ongeveer 1,5 uur de Nederlandse taal te oefenen met een nieuwe Nederlander die de taal al enigszins machtig is, voor een periode van minimaal een half jaar tot een jaar.

Mede-coördinator ontmoetingscentrum
Kom jij ons gezellige ontmoetingscentrum ondersteunen, waar vrijwilligers lessen Nederlandse taal geven, naailes en huiswerkbegeleiding? Entree zoekt met spoed een mede-coördinator, om samen met de huidige coördinator de dagelijkse activiteiten op Entree in goede banen te leiden.
 

Info Vrijwilliger 
Indebuurt033 wijst je de weg
 
Kun je ondersteuning en advies gebruiken? Neem dan contact op met de Informatiewinkel in jouw wijk. Momenteel is er geen open inloop bij de Informatiewinkels, maar je kunt wel op afspraak terecht. Ook kun je chatten, mailen en bellen met de medewerkers van de Informatiewinkels. En indien gewenst kan er een afspraak worden gemaakt. Kijk hier voor de bereikbaarheid van de Informatiewinkels- en punten.
Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: nieuws@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin  
...