Zorg jij voor een ander? Lees online  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - september 2020 
Heb jij een hulpvraag?
 
We hebben een tijd lang op onze website overzicht geboden van hulpinitiatieven rond corona. Er ontstonden namelijk veel initiatieven toen corona uitbrak en veel mensen door de lockdown eenzaam waren en/of hulp nodig hadden.

Inmiddels zijn we een tijd verder. Corona is er nog steeds en zal waarschijnlijk nog een tijd blijven. De verwachting is dat hulpvragen veranderen na de zomer en meer over geld(zorgen) zullen gaan. De hulp van de overheid stopt, meer mensen raken hun baan kwijt, dit met alle gevolgen vandien.

Heb jij een hulpvraag? Ga naar onze website, waar verwezen wordt naar hulp bij geldzaken en andere initiatieven, mocht je als inwoner bijvoorbeeld door inkomenverlies in de problemen komen. Er is namelijk allerlei hulp beschikbaar en wij van Indebuurt033 kunnen mensen helpen om toegang te krijgen tot die hulp. Ook is het belangrijk als mantelzorger op je werken te uiten wat er speelt. Lees het verhaal van Patrick Brand.

In deze nieuwsbrief

Mantelzorg Tips
Wie zorgt er straks voor jou?
 
Je staat nu midden in het leven en kunt alles nog zelf doen.
Maar wat als dat verandert? Als je opeens niet meer voor jezelf kunt zorgen? Denk nu alvast na over later. Over boodschappen doen, eten koken en je bankzaken. Wie kan jou hiermee helpen als dat nodig is? Doe de CHECKLIST en regel nu jouw zorg voor later! (Bron:MantelzorgNL).
Ga naar de Checklist »
Vergoedingen voor mantelzorgers?
 
Dokters van Morgen, een platform van RADAR, heeft een overzicht gemaakt van de vergoedingen die er voor mantelzorgers zijn.
Persvoorlichter Fleur Kusters van MantelzorgNL is hiervoor geïnterviewd.

Lees meer »
Een fijn extraatje voor mantelzorgers 
 
Soms is de zorg voor jou als mantelzorger intensief. Indebuurt033 en de gemeente Amersfoort willen jou een steuntje in de rug geven! Daarom is er de Mantelzorgpas met een tegoed van 150 euro, waarmee je gebruik kunt maken van een aantal diensten van Leef3.nu in Amersfoort. Denk hierbij aan een maaltijdservice of wasservice aan huis, zorg- en welzijnshulpmiddelen voor prettig wonen, een boeken- of tijdschriftenbon, bloemen of praktische hulp. De pas maakt het leven voor jou als mantelzorger hopelijk net wat prettiger!
Vraag de pas hier aan »
Gratis info over psychische problemen
 
Heb jij of heeft iemand in je omgeving last van psychische klachten en wil je graag tips hoe je hier het beste mee kan omgaan? MIND biedt een uitgebreid aanbod aan flyers met handvatten bij verschillende psychische problemen. De flyers zijn gemakkelijk en gratis per e-mail aan te vragen. 

Vraag de flyers aan »
Mantelzorg ervaringen
Een ervaringsmaatje is er speciaal voor jou!
Groei jij op met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!
Een ervaringsmaatje weet hoe dit is en kan samen met jou leuke dingen doen en je een steuntje in de rug geven waar nodig. Jullie spreken af en zien elkaar regelmatig zodat je een band op kan bouwen, zoals maatjes dat doen.
Lees meer »
Doe jij mee? 
Heb jij een ouder met psychiatrische problemen en ben je tussen de 10 en 25 jaar oud? Help wetenschappelijk onderzoek naar het eerder en beter herkennen van stemmingsproblemen bij jongeren. Meer informatie.
Ik wil meedoen »
Mantelzorg activiteiten
Naar de Pluktuin!
 
Op 1 en 2 september 2020 gingen 25 mantelzorgers per keer naar de Pluktuin in Stoutenburg. Velen kwamen op de fiets, want zover was het niet vanaf Amersfoort. Met het prachtige weer konden we buiten in het zonnetje of onder een afdak zitten. Aan een mooi gedekte tafel werden we verwend met eigen gemaakte zoetigheden en diverse soorten thee.
 
Lees meer »
Online mini-retraite
 
Het Dominicanenklooster Huissen organiseert gedurende het hele jaar programma’s en retraites voor individuen en voor organisaties op het gebied van bezinning, bezieling en beweging, Nu ze een tijdje de deuren gesloten moesten houden en voor velen de stap nog steeds te groot is om fysiek het klooster te bezoeken, willen zij graag op een andere manier in contact blijven met mantelzorgers. Daarom bieden zij een online mini-retraite aan die mantelzorgers op een door hun gekozen moment kunnen bekijken om zo ter inspiratie en ondersteuning te kunnen zijn op een laagdrempelige en veilige manier.
Lees meer »
Voor in de agenda
17 sept amersfoort
Informatiebijeenkomst mantelzorg en PGB
 
Indebuurt033 organiseert in samenwerking met Per Saldo een bijeenkomst over het persoonsgebonden budget (PGB). Met een persoonsgebonden budget kunnen mensen die langere tijd zorg of ondersteuning nodig hebben deze zelf regelen. Ook sommige zorgtaken van mantelzorgers kunnen uit een PGB worden betaald. Maar hoe werkt dat dan? En waarom zou je dat wel of niet willen als mantelzorger? Klik hier voor meer informatie.

25 sept amersfoort
Bewust Ouder Worden en Passend Wonen
 
We gaan graag in gesprek met ouderen over bewust ouder worden op een passende plek in Amersfoort. Daarbij zijn we ook zeer benieuwd welke impact corona heeft gehad op de woonbeleving van de laatste maanden. Wat zijn de woonwensen voor de toekomst? Welke stap kunnen mensen daarin zelf zetten en wat kunnen de betrokken organisaties in Amersfoort hierbij betekenen? En in welke ontwikkelingen kunnen we samen optrekken? Klik hier voor meer informatie

15 en 22 okt amersfoort
Tweeluik geheugenproblematiek
 
Indebuurt033 organiseert twee ochtenden waarop u algemene informatie en uitleg krijgt over geheugenproblematiek. Marijke Enthoven, casemanager dementie bij Beweging 3.0 en Ingrid Sparreboom, gespreksleider bij Alzheimer Café Amersfoort-Leusden zullen dit toelichten. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie
 
Wil je meer weten en op de hoogte blijven van onze activiteiten of heb je behoefte aan individueel contact, neem dan contact op met de mantelzorgcoördinatoren Sytske Stoop of Heleen Vonk. Je kunt mailen naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.
  
De Informatiewinkels en Informatiepunten hebben vanwege de corona nog geen inloop, maar ontvangen u graag op afspraak. De Informatiewinkels zijn van maandag t/m donderdag van 9.00 – 13.00 uur telefonisch en per mail bereikbaar. Ook kun je dagelijks van 9.00 - 17.00 met ons chatten op de website. 

Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: nieuws@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin  
...