Nieuws voor vrijwilligersorganisaties Lees online  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor Vrijwilligersorganisaties
nieuwsbrief  - JANUARI 2021
Dit wordt jouw jaar!

Welkom in 2021: het Nationale Jaar Vrijwillige Inzet. Dit wordt jullie jaar. Iedereen die zich belangeloos inzet voor een ander, voor z’n cluppie of voor de wijk. Het hele jaar door willen wij jullie in het zonnetje zetten en de waardering geven die jullie verdienen.

Indebuurt033 heeft veel plannen om er een mooi jaar van te maken. Eén van onze nieuwe acties is om een speciale nieuwsbrief voor trainingen en kennisuitwisseling voor vrijwilligers te lanceren. Je kunt je hier aanmelden voor deze nieuwsbrief speciaal voor vrijwilligers en actieve bewoners. Zo maken we een splitsing tussen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

In deze nieuwsbrief gaan wij ons vooral op de vrijwilligersorganisaties richten.

Vrijwilligers nieuws
Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021: Mensen maken Nederland!

De maand januari stond in Amersfoort in het teken van taal. Heb jij het enthousiaste verhaal van Taalmaatje Anneke van Humanitas gelezen in de Stad Amersfoort? Anneke is een betrokken taalmaatje. Inspirerend om te lezen hoe zij haar vrijwilligerswerk invult.

In februari staat het thema: Omzien naar Elkaar centraal. Deel je verhalen daarover met ons, zodat goed zichtbaar wordt wat er in de stad allemaal voor moois gebeurt.

In maart is het motto: Kom in Actie. Hét moment om aandacht te geven aan allerlei praktisch vrijwilligerswerk. Zoals mensen die de handen uit de mouwen steken door anderen te helpen met klusjes, tuinieren of boodschappen doen. In maart zou ook NLdoet plaatsvinden maar dat is inmiddels verplaatst naar 28 en 29 mei 2021. Meer weten over de Amersfoortse campagne?

Bekijk de campagne »
Werkervaringsplekken

De gemeente Amersfoort is op zoek naar werkervaringsplekken. Ze begeleiden hun klanten stap voor stap weer naar betaald werk. Een werkervaringsplek kan daarin veel betekenen. Het is een veilige plek waar mensen zich op hun gemak voelen en onder begeleiding kunnen werken aan persoonlijke leerdoelen. Een werkervaringsplek kan ook bij een vrijwilligersorganisatie zijn. Wil je meer weten of heb je een werkervaringsplek te bieden?

Bekijk de folder »
 tips vrijwilligersorganisaties
Kennis delen
 
Maakt Corona het je moeilijk om je activiteiten uit te voeren? Heb je behoefte aan het uitwisselen van ervaringen met anderen over vrijwilligerswerk? Kijk dan eens op het open Forum van de website van NOV. Al 4570 deelnemers gingen je voor. 
Maak wat je doet zichtbaar
 
In het Jaar van de Vrijwilliger wil je natuurlijk graag zichtbaar maken wat de effecten van jullie inzet is als vrijwilligersorganisatie of bewonersinitiatief. Om zelf te leren en verbeteren of om te verantwoorden aan buurtbewoners of fondsen. Maar hoe pak je dat aan? De publicatie ‘Effecten zichtbaar maken’ van Movisie biedt handvatten. Er worden voorbeelden van vragenlijsten, gesprekstools en verhalende methodes gegeven en uitgelegd hoe je een financiële barometer maakt. 
Trainingen voor vrijwilligersorganisaties
 

NOV heeft een groot aantal gratis Webinars op hun website staan die je kennis over vrijwilligerswerk een boost kunnen geven. Thema’s die uitgediept worden zijn bijvoorbeeld: online vrijwilligers werven in coronatijd, het opzetten van een jongerencampagne en hoe betrek je het bedrijfsleven bij je organisatie of initiatief? Doe er je voordeel mee: Webinars Kennisboostweek NOV.

Bij NOV kunnen ook gratis webinars over de onderwerpen VOG en Aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon aangevraagd worden. Een sociaal veilige omgeving voor iedereen, dat wil elke vrijwilligersorganisatie! Maar hoe regel je dat? De onderwerpen grensoverschrijdend gedrag en het opstellen van een gedragscode komen aan de orde. De webinars (via Teams) zijn interactief, afwisselend en kunnen in overleg ingepland worden. Interesse? Neem dan contact op met: magdavanderwees@nov.nl.

CONTACT
Indebuurt033 ondersteunt vrijwilligersorganisaties
 

Maakt corona het je moeilijk om je activiteiten uit te voeren? Of is je organisatie juist hard gegroeid en vraag je je nu af hoe je dat het beste kan organiseren? Krijg je je bestuur niet goed gevuld en is het tijd om kritisch te kijken naar hoe het in je stichting of vereniging georganiseerd is?

Neem dan gerust contact op met IDB033 via de vrijwilligersmakelaars: Lisette de Koning en Anne Zwamborn. Beide dames zijn te bereiken via e-mail: va@indebuurt033.nl of telefoon: 033 - 2048677.

Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: nieuws@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin  
...