Nieuws voor vrijwilligersorganisaties Lees online
  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor Vrijwilligersorganisaties
nieuwsbrief  - MAART 2021

Hierbij de nieuwsbrief voor vrijwilligersorganisaties vanuit Indebuurt033. Veel leesplezier!

nieuws
Update Jaar van de Vrijwilliger

Het kan je haast niet ontgaan zijn: 2021 is het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Op social media en in de lokale kranten worden Amersfoortse vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zo wordt er zichtbaar gemaakt wat voor moois actieve bewoners voor de stad doen.

In april worden specifiek de vrijwilligers bij sportverenigingen en cultuurorganisaties uitgelicht en in mei staat het thema Jeugddromen centraal. Al die mensen die vroeger droomden om met dieren te werken, bij de radio te gaan of juf te worden, kunnen nu als vrijwilliger aan de slag bij het dierenasiel, de lokale omroep of als taalcoach. Sluit aan bij deze pr-campagne en klik op de button om te ontdekken hoe.

Ja, ik wil meedoen! »
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn. Het gaat om veel meer dan het aanpassen van de statuten. Dat is slechts één facet van de nieuwe wet en zelfs niet het belangrijkste.

Wil je weten wat het voor jouw stichting of vereniging betekent? Klik dan op de button. Daar lees je ook meer informatie over kosteloze webinars die inzicht geven in de gevolgen van de nieuwe wet. 

WBTR informatie »
Samenvatting onderzoek (bijna-)pensioengerechtigden en vrijwilligerswerk in Amersfoort

Eind 2020 hebben oudere inwoners van Amersfoort een online vragenlijst ingevuld over hun motivatie, om al dan niet vrijwilligerswerk te doen en hoe zij vrijwillig actief zijn. Wat blijkt, veel oudere vrijwilligers in Amersfoort zijn lang en frequent actief, zeker na hun pensionering.

Een mooie doelgroep dus om je als vrijwilligersorganisatie op te richten. De motivatie van oudere vrijwilligers verschuift, met andere accenten per leeftijdscategorie. Ontdek zelf waar je als vrijwilligersorganisaties rekening mee kan houden zodat oudere vrijwilligers aan de slag kunnen gaan of willen blijven.

Bekijk de onderzoeksresultaten »
 tips
Trainingen voor bestuursleden en coördinatoren
15 April 19:30 - 22:00 Online
Gratis Masterclass De Vrijwilliger van de Toekomst
 

Loop jij regelmatig tegen de vraag aan hoe je vrijwilligers kan vinden en binden aan je vereniging of organisatie? En ben je nieuwsgierig naar waar de “Vrijwilliger van de toekomst” behoefte aan heeft? Volg dan de online Masterclass ‘De Vrijwilliger van de Toekomst’. Ja, ik ben erbij.

22 juni 9:30 - 16:30 Online 
In veilige handen: Beleid opstellen tegen ongewenst gedrag
 
Voor medewerkers van vrijwilligersorganisaties die beleid op willen stellen en implementeren tegen ongewenst gedrag en seksueel misbruik. In de cursus krijgen deelnemers instrumenten in handen waarmee ze in de eigen organisatie aan de slag kunnen. Let op: aan deze training zijn kosten verbonden. Ja, ik ben erbij.
Trainingen  Online
Nieuw aanbod
 
Zijn deze twee trainingen het net niet voor jou? Niet getreurd, want er is nog meer aanbod. Er worden door verschillende organisaties trainingen op allerlei onderwerpen gegeven. Neem vooral een kijkje op onze website

Wil je als eerste het overzicht van nieuwe trainingen in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief trainingen

Aa
 Vrijwilligers in het zonnetje zetten
Ontdek de leuke mogelijkheden om vrijwilligers te bedanken

Een compliment, een bloemetje of applaus. Het waarderen van je vrijwilligers is altijd belangrijk, maar zéker in het Jaar van de Vrijwilliger. Wil jij je vrijwilligers eens éxtra in het zonnetje zetten en laten weten dat je ze waardeert? We hebben een aantal bijzondere manieren voor je op een rijtje gezet!

Oproep onderscheidingen

Burgemeester Lucas Bolsius: “Vrijwilligers en mantelzorgers zijn onmisbaar voor de Amersfoortse gemeenschap. En natuurlijk ook voor Hoogland en Hooglanderveen. We kennen als samenleving verschillende manieren van waardering voor vrijwilligers. Het begint met een simpel gebaar en een ‘dank-je-wel’. Maar er zijn mensen die ‘extra zon’ verdienen. Dat kan met een gemeentelijke onderscheiding, maar ook met koninklijke waardering. Die aandacht kan anderen weer inspireren om zelf actief te worden. Wil jij iemand onderscheiden? De Gemeente Amersfoort geeft je meer informatie.

Waarderingsregeling vrijwilligers provincie Utrecht

Het K.F. Hein Fonds wil vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht helpen om hun vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Als partner van het Jaar van de Vrijwillige Inzet, lanceert het K.F. Hein Fonds daarom vanaf eind februari 2021 een speciale Waarderingsregeling Vrijwilligers. Vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht kunnen, ook zonder een stichting of vereniging te zijn, in aanmerking komen voor een eenmalige financiële bijdrage tot € 500 of € 1.000 om hun vrijwilligers te bedanken met een toepasselijk cadeautje of uitje (als de maatregelen het weer toelaten). Ontdek de mogelijkheden

Nationale vrijwilligersprijzen

Vrijwilligers verdienen erkenning en waardering. NOV draagt daaraan bij met de Nationale Vrijwilligersprijzen. Ze roepen alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Nederland op om mee te dingen! Juni 2021 reikt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de prijzen uit. Er zijn drie categorieën in de Nationale Vrijwilligersprijzen:

1. Lokaal (€ 7.500,- en 12 x een filmproductie): voor lokale initiatieven of organisaties, maar ook voor afdelingen van landelijke organisaties. Kijk hier hoe je jouw initiatief aanmeldt en wat de criteria zijn.

2. Landelijk (€ 7.500,-): Voor landelijke initiatieven of organisaties. Je kunt jezelf niet opgeven. We vragen het bedrijfsleven om hun favoriete organisaties aan te melden

3. Individueel, de VriendenLoterij Passieprijs (350 x € 250,-): voor gepassioneerde vrijwilligers. Iedereen in Nederland die aan vrijwilligerswerk doet, komt in aanmerking voor de Vriendenloterij Passieprijs. Ken jij iemand van wie jij vindt dat hij of zij de Passieprijs moet winnen? Sla twee vliegen in één klap: bedank diegene met een vlogje en nomineer deze speciale vrijwilliger tegelijkertijd voor de Passieprijs. Uit alle inzendingen worden 350 passionele vrijwilligers geloot die elk € 250,- winnen.

K.V.V.A. Katholieke voetbalvereniging Amersfoort heeft hier al gebruik van gemaakt om vrijwilliger Hessel van Wieren op deze bijzondere manier te bedanken. Goed voorbeeld doet volgen.

Amersfoort bedankt haar vrijwilligers

Amersfoort kan niet zonder haar vrijwilligers. Al die mensen die zich af en toe of met grote regelmaat voor een ander inzetten. Samen zorgen ze voor een krachtig sociaal netwerk, voor een gastvrije, liefdevolle, zorgzame en geweldige stad. Samen maken ze Amersfoort. Dat verdient een groot compliment en een welgemeend dank je wel.

Hiervoor zijn wij alvast op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om via een mooi portret en een kort verhaal in het zonnetje gezet te worden. Ken jij een vrijwilliger met een mooi verhaal meld diegene dan alvast aan als deelnemer voor deze fototentoonstelling. Aanmelden kan via een email aan VA@indebuurt033.nl met een korte motivatie waarom juist deze vrijwilliger extra aandacht verdient.

CONTACT
Indebuurt033 ondersteunt vrijwilligersorganisaties
 

Maakt corona het je moeilijk om je activiteiten uit te voeren? Of is je organisatie juist hard gegroeid en vraag je je nu af hoe je dat het beste kan organiseren? Krijg je je bestuur niet goed gevuld en is het tijd om kritisch te kijken naar hoe het in je stichting of vereniging georganiseerd is?

Neem dan gerust contact op met IDB033 via de vrijwilligersmakelaars: Lisette de Koning en Anne Zwamborn. Beide dames zijn te bereiken via e-mail: va@indebuurt033.nl of telefoon: 033 - 2048677.

Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: nieuws@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin