Bewonder het ReumaNederland-koor! Ga naar de webversie
RondReuma
 
november 2018
 
 
In deze nieuwsbrief leest u over hoopvolle ontwikkelingen in onderzoek. Dankzij jarenlang onderzoek is er nu een nieuwe behandeling voor knie-artrose. Ook blijft ReumaNederland fors investeren in langdurig onderzoek naar ontstekingsreuma. Lees en bekijk ook het verhaal van Laura en haar ervaring met de training ReumaUitgedaagd! waarover we u een vraag stelden in de vorige nieuwsbrief. Verder in deze nieuwsbrief: belangrijke informatie over de zorgverzekering in 2019 en genieten van een mooi lied.
 
 
Nieuwe behandeling voor knie-artrose nu in het ziekenhuis
Voor mensen met ernstige knie-artrose die nog te jong zijn voor een knieprothese is er nu een nieuwe behandeling: kniedistractie. Kniedistractie is het tijdelijk iets uit elkaar trekken van het kniegewricht met een frame. Dit zorgt ervoor dat kapot kraakbeen bij mensen met artrose de kans krijgt zich te herstellen. ReumaNederland heeft jarenlang geïnvesteerd in het onderzoek naar deze behandeling. De eerste mensen zijn in het UMC Utrecht behandeld en er volgen meer ziekenhuizen.
Lees meer
 
Grote investering in vroeg opsporen en genezen van reumatoïde artritis
 
Drie onderzoeksgroepen in het LUMC in Leiden zijn gezamenlijk op het spoor van het vroeg opsporen en genezen van reumatoïde artritis (RA). Zij werken samen aan een nieuwe, toekomstige behandeling. ReumaNederland stelt de komende 5 jaar 1,5 miljoen euro beschikbaar om deze verwachte doorbraak sneller te bereiken. ReumaNederland heeft de 3 Leidse onderzoeksgroepen uitgeroepen tot Research Centre of Excellence. In totaal zijn er maar liefst 7 Research Centres of Excellence die onderzoek doen naar nieuwe of betere behandelingen voor mensen met ontstekingsreuma. 
Lees meer
 
'Ik heb eindelijk weer de regie over mijn leven'

Als zestienjarige moest Laura Thurlings (nu 41) zich erbij neerleggen dat reuma een grote invloed op haar leven zou krijgen. ‘Mijn lichaam verstijfde door axiale spondyloartritis en dat had een gigantische invloed op mijn schooltijd en mijn werkzame leven. Ik dacht na al die jaren dat ik wel wist hoe ik met mijn aandoening moest leven, maar dankzij de training ReumaUitgedaagd! heb ik een ander toekomstperspectief gekregen. Het voelt alsof ik eindelijk weer meedoe.’ Zorgverzekeraar VGZ ging bij Laura op bezoek om meer te horen over het nut van de training.
bekijk het verhaal van Laura
 
 
Resultaten: wat vindt u van de zelfmanagementtraining ReumaUitgedaagd?
 
In de vorige nieuwsbrief vroegen we uw mening over de zelfmanagementtraining ReumaUitgedaagd! Bijna 400 mensen hebben onze vraag beantwoord, waarvoor hartelijk dank! Ongeveer de helft van de mensen die antwoordden, kenden ReumaUitgedaagd! nog niet. Meer bekendheid geven aan de training zien we dan ook als een punt van aandacht. 54 mensen hebben geantwoord dat ze de training hebben gevolgd en maar liefst 48 van hen (bijna 90%) hebben er veel aan gehad. Een positief resultaat! Redenen om de training niet te volgen zijn onder andere de reisafstand en de tijden van de cursus. Om aan dat laatste tegemoet te komen, is de training ReumaUitgedaagd! sinds kort ook  - mer persoonlijke begeleiding - online te volgen.
Aanmelden ReumaUitgedaagd!
 
De veranderingen in de basisverzekering op een rij
 
Betaalt u een eigen bijdrage voor uw medicijnen? Vanaf 2019 mag die nooit meer zijn dan 250 euro in totaal. Zo zijn er nog meer veranderingen in de basisverzekering van 2019. Sommige pakken positief uit voor mensen met reuma, andere zijn minder gunstig. Denk bijvoorbeeld aan de afschaffing van de vergoeding van zware paracetamol, kalktabletten en vitamine D. ReumaNederland zet alle veranderingen voor u op een rij.
Lees meer
 

Vraag: mensen zien vaak niet dat je reuma hebt en toch kan erover praten belangrijk zijn. Hoe maakt u reuma bespreekbaar?
ik leg aan mensen uit welke aandoening ik heb
Ik leg aan mensen uit waar ik last van heb
Ik vertel aan mensen wat ik kan
Ik vertel aan mensen wat ik niet kan
Ik vertel aan mensen hoe ze rekening met mijn klachten kunnen houden
Ik vertel mensen dat ze bij ReumaNederland meer informatie kunnen vinden
Ik praat met bijna niemand over mijn reuma 
Anders, namelijk…
 
 
Luister en bewonder
 
Meer dan 800 mensen hebben sinds WereldReumaDag het refrein meegezongen van de Ramses Shaffy-klassieker ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Bent u ook zo benieuwd naar de videoclip? Bekijk, bewonder en lach!
Naar de videoclip
 
Informatie over reuma
Vormen van reuma, klachten, behandelmethoden, adviezen.
U leest erover op onze website
Heeft u een vraag?
U vindt het antwoord gemakkelijk
bij de Veelgestelde vragen over reuma.
Volg ReumaNederland op:
Facebook   Twitter   Instagram
ANBI erkend