WereldReumaDag: RondReuma Live 2019 Ga naar de webversie
RondReuma
 
oktober 2019
 

 

In deze nieuwsbrief blikken we terug op de drukbezochte dag voor mensen met reuma: RondReuma Live. Verder won dr. Gwenny Verstappen de Goslingsprijs 2019 met baanbrekend onderzoek naar het syndroom van Sjögren. En hoe zorgt u ervoor dat u alles kunt bespreken met uw arts in de spreekkamer? U krijgt tips van dr. Wouter Bos. Voor mensen met knie- en heupartrose is een nieuwe beweegapp gelanceerd: Join2Move. En tot slot hebben we het over onze kritische kijk op voedingssupplementen: ReumaNederland wil meer controle hierop. Veel leesplezier!

 
RondReuma Live: drukbezochte en inspirerende dag voor mensen met reuma
Met trots en veel plezier kijken we terug op RondReuma Live, ons congres voor mensen met reuma op WereldReumaDag. 1250 deelnemers beleefden een geslaagde, volle dag met lezingen over baanbrekend onderzoek, vragenuren over de behandeling van reuma en workshops over het omgaan met reuma. Een kleine greep uit de reacties van deelnemers:

  • 'Het verhaal van Hanna Bervoets heeft op mij een enorme indruk gemaakt: doeltreffend en menselijk'
  • 'Er is voor mij nu veel meer duidelijk geworden over Bechterew, dank daarvoor'
  • 'Ik heb tips opgedaan om me nog beter voor te bereiden op een bezoek aan mijn reumatoloog'
  • 'Ik ben al 40 jaar op zoek naar bepaalde antwoorden en deze heb ik hier gekregen!'
Bekijk de lezingen terug
 
 
Onderzoek naar syndroom van Sjögren bekroond
Twee soorten afweercellen die elkaar ‘opjagen’ lijken de oorzaak te zijn van het syndroom van Sjögren. Medicijnen die dit opjagen verstoren, zorgen ervoor dat mensen met Sjögren minder klachten hebben. Deze ontdekking deed dr. Gwenny Verstappen (UMCG) tijdens haar promotieonderzoek dat door ReumaNederland werd onderscheiden.
Lees meer
 
 
Beweegapp voor mensen met knie- en heupartrose: Join2Move
 
Voor mensen met artrose is bewegen heel goed én belangrijk, maar ook een uitdaging. Om de juiste beweegoefeningen te doen en om deze oefeningen ook vol te houden, is de Join2Move app gelanceerd. ReumaNederland en VGZ maken de app graag voor u beschikbaar.
lees meer
 
 
 
Gehoord worden door uw arts: u staat zelf aan het stuur

'Uw bloedonderzoek en röntgenfoto’s zien er goed uit’, zegt uw arts. Terwijl u het er éigenlijk over wil hebben dat u moe bent, niet meer kunt niet werken en al dagen chagrijnig bent. Herkenbaar? Hoe zorgt u er nou voor dat u alles met uw arts bespreekt wat echt belangrijk is? Die vraag beantwoordt reumatoloog Bos.

Lees het artikel met Wouter Bos
 
Vraag: Welke onderwerpen wilt u graag regelmatig bespreken met uw arts?
hoe ik mij voel/in mijn vel zit
omgaan met vermoeidheid door mijn reuma
omgaan met de pijn door mijn reuma
hoe ik grip op mijn leven met reuma krijg
reuma en werk (betaald en onbetaald)
reuma en mijn relatie/gezin/sociale netwerk
reuma en seksualiteit
ik bespreek alles al met mijn arts
 
Resultaten: Hoe vindt u informatie over uw reumatische aandoening? 
 
Op onze vraag over hoe u informatie krijgt over uw reumatische aandoening reageerden 547 mensen. 32% geeft aan de informatie persoonlijk te krijgen van de arts. Maar ook veel mensen vinden hun informatie op internet: 23% via de website van ReumaNederland en 20% via het web. De reumaverpleegkundige en patiëntenverenigingen volgen met beide 8%. Tot slot vinden sommigen informatie via boeken en tijdschriften of social media. En door te praten met andere mensen met reuma. Hartelijk dank voor het meedoen!
 
 
Meer controle nodig op voedingssupplementen
In een tv-uitzending van De Monitor stond de verkoop van (dure) voedingssupplementen centraal. Op het potje staat vaak dat het je kan helpen tegen je klachten, terwijl dat lang niet altijd is aangetoond. ReumaNederland vindt het geen goede zaak als je veel betaalt voor iets wat niet werkt of zelfs schadelijk kan zijn. En daarom vragen wij om meer controle. 
Lees ons nieuwsbericht
 
Informatie over reuma
Vormen van reuma, klachten, behandelmethoden, adviezen.
U leest erover op onze website
Heeft u een vraag?
U vindt het antwoord gemakkelijk
bij de Veelgestelde vragen over reuma.
Volg ReumaNederland op:
Facebook   Twitter   Instagram
ANBI erkend