Dank voor uw steun! Ga naar de webversie
RondReuma
 
juli 2020
 
 
In deze nieuwsbrief leest u over onderzoeken naar een behandeling voor artrose en de oorzaak van RA. Dat ook voor jeugdreuma betere behandelingen hard nodig zijn leest u in het verhaal van Elisha. De uitstel van zorg door corona raakt mensen met reuma. ReumaNederland blijft zich inzetten voor een beter leven met reuma. Lees wat wij in 2019 hebben bereikt in ons jaaroverzicht.
 
Prijs voor Professor Van der Kraan: een belangrijk kraakbeenstofje
 
Er is een stofje dat ons kraakbeen gezond houdt. Het heet TGF-bèta. Telkens als we bewegen komt er een beetje van vrij en dat is gunstig. Maar TGF-bèta heeft ook een slechte kant. Als ons kraakbeen toch wat achteruitgaat, maakt het de schade juist erger en kan artrose ontstaan. Professor Peter van der Kraan van Radboudumc werkt daarom aan een behandeling die de slechte kant van TGF-bèta bestrijdt om artrose te remmen.
Lees meer
 
 
‘Bij onze dochter is de jeugdreuma niet stabiel te krijgen’
‘Al 7 jaar zoeken we naar het juiste medicijn voor Elisha. Ze is nu 9 en de jeugdreuma is niet stabiel te krijgen’, vertelt Elisha’s moeder. Dat is niet gemakkelijk, maar ze blijft positief. Daarom doet ze ook mee aan de Avond4daagse en hebben we een actie opgezet voor jeugdreumaonderzoek. We zamelen geld in om de behandeling van jeugdreuma beter te maken.’
Lees het verhaal van Elisha
 
 
Methotrexaattabletten alleen nog in doordrukstrip
Gebruikt u methotrexaat-tabletten (MTX) uit een potje? Let op: de tabletten worden voortaan alleen nog verpakt in een doordrukstrip. Het blijkt dat mensen gemakkelijker te veel pillen nemen als ze in een potje verpakt zijn. Dat kan zorgen voor ernstige bijwerkingen. De pillen in doordrukstrip zijn wel moeilijker uit de verpakking te krijgen. Daarom maakt ReumaNederland zich hard voor het gebruiksvriendelijker maken van doordrukstrips.
Lees Meer
 
 
Dank voor uw steun in 2019
In het afgelopen jaar hebben wij ons elke dag sterk gemaakt voor mensen met reuma. Dankzij uw steun financieren we wetenschappelijk onderzoek dat leidt tot betere behandelingen. Bijvoorbeeld het onderzoek van dr. Radboud Dolhain (Erasmus MC) dat ervoor moet zorgen dat vrouwen met RA gemakkelijker in verwachting raken. Ook op andere fronten werken we keihard om het leven van mensen met reuma te verbeteren. Lees erover in ons jaaroverzicht 2019.
Lees meer
 
 
Gezondheid reumapatiënt onder druk
Bijna 60 procent van de mensen met reuma heeft last gehad van de veranderende zorg door corona. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 2.100 leden van het ReumaNederland Panel. 40 procent van hen kreeg meer gezondheidsklachten. Vooral het uitstellen van paramedische zorg, bijvoorbeeld niet naar de fysiotherapeut kunnen gaan, zorgde voor meer klachten.
Lees meer
 
 
Onderzoek: waarom hebben antistoffen een opvallende ‘suikerstaart’?
Bij mensen met reumatoïde artritis (RA) maak het afweersysteem antistoffen tegen het eigen lichaam aan. Ze zorgen voor ontstekingen. Die antistoffen hebben een opvallende ‘suikerstaart’, zo blijkt uit onderzoek. Waarom is dat? Professor Tom Huizinga en professor René Toes (LUMC) doen er onderzoek naar. Ze willen het ontstaan RA begrijpen en in de toekomst beter behandelen.
Naar het onderzoek
 
 
Resultaten: Wat zou u op het RondReuma Prikbord willen vinden?
 
Ruim 300 reacties kregen we binnen op de vraag wat u op het RondReuma Prikbord zou willen vinden. 64,4% van de mensen geeft aan meer tips over handige hulpmiddelen te willen zien. Daarnaast zegt ruim 45% meer filmpjes over bewegen te willen vinden. 44% zegt meer te willen vinden over interessante websites en ruim 32% zou meer oproepen voor deelname aan onderzoek willen terug zien. Dank voor het meedoen! 
 
 
Heeft deze mail u verder geholpen?
Ja
Nee
Anders, namelijk: 
 
Informatie over reuma
Vormen van reuma, klachten, behandelmethoden, adviezen.
U leest erover op onze website
Heeft u een vraag?
U vindt het antwoord gemakkelijk
bij de Veelgestelde vragen over reuma.
Volg ReumaNederland op:
Facebook   Twitter   Instagram
ANBI erkend
...