Nieuws over coronamaatregelen, participatie, armoedebestrijding en meer Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
11 juni 2020, nummer 22
Informatie over coronamaatregelen
'Kinderen hebben veel geleerd'
Kinderen hebben tijdens het thuisonderwijs misschien minder geplande leerstof doorlopen, maar op andere vlakken hebben ze zich wel ontwikkeld. 'Leren gaat verder dan de vakken die kinderen op school krijgen', vertelt Nikki Udo, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut. 'Kinderen hebben, misschien wel meer dan normaal, geleerd over zichzelf, over hun gezin en over de wereld.'
Vragen over het testbeleid
Hoe regel je dat je getest wordt als je klachten hebt die kunnen wijzen op een coronabesmetting? Wat doe je als een huisgenoot positief test op corona? Welke klachten tellen mee in de beoordeling of je weer klachtenvrij bent? Lees het antwoord op deze en andere vragen van professionals over het testbeleid.
Protocollen voor zomerkampen
Zomerkampen en kindervakantieactiviteiten mogen doorgaan. Gemeenten en veiligheidsregio's worden gevraagd om regelgeving omtrent zomerkampen, vakantieactiviteiten, kampeerterreinen en groepsaccommodaties zoveel mogelijk in lijn te brengen met de opgestelde protocollen. Lees meer over zomeractiviteiten en de rol van de gemeente onder aan de pagina over culturele en creatieve activiteiten.
 
Nieuws uit het jeugdveld
Jeugdexpertclub adviseert kabinet bij corona-aanpak
Een expertclub van jongeren gaat het kabinet de komende maanden adviseren over de coronamaatregelen. Dat is het resultaat van een gesprek tussen verschillende jongerenorganisaties en premier Mark Rutte op 9 juni, meldt de NOS.
'Investeer meer in gelijke kansen voor leerlingen'
Om de gevolgen van de coronacrisis in het onderwijs te ondervangen, moet meer geïnvesteerd worden in gelijke kansen voor leerlingen en studenten. Dat adviseert de Onderwijsraad aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het rapport Vooruitzien voor jongere generaties.
Armoedebestrijders verwachten toename hulpvraag
Zo'n 90 procent van de armoedebestrijders in Nederland verwacht door de coronacrisis een toename van de vraag naar hulp. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Armoedefonds naar de impact van de coronacrisis op armoedebestrijding.
Jeugdhulp kan beter overweg met corona-aanpak
Grote jeugdhulpinstellingen hebben de gevolgen van de coronacrisis nu beter onder controle dan direct na de uitbraak in maart. Wel leveren veel instellingen minder jeugdhulp dan normaal. Dat blijkt uit de tweede coronaquickscan van de Jeugdautoriteit, die is afgenomen in de tweede helft van mei.
Geen uitstel uitbreiding voorschoolse educatie
De urenuitbreiding van de voorschoolse educatie gaat zoals gepland in op 1 augustus. Minister Arie Slob (OCW) geeft geen gehoor aan het verzoek van verschillende organisaties om de uitbreiding uit te stellen.
 
Nieuws van het NJi
Webinar IJslandse model
Op 23 juni organiseert het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met het Trimbos-instituut een webinar over het IJslandse preventiemodel. Tijdens deze middag zal het gaan over de rol die vrijetijdsbesteding kan spelen in preventie. Ook wordt het pilottraject met het IJslandse model in zes Nederlandse gemeenten besproken.
Jeugd laat stem horen via #ikpraatmee
Via een vragenlijst, de beweging #ikpraatmee en een mailadres praten kinderen en jongeren mee over de coronamaatregelen. Ruim 130 kinderen en jongeren hebben de vragenlijst al ingevuld, vertelt Willeke van Sleeuwen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Het is goed om te zien met welke ideeën en initiatieven jongeren zelf komen.'
 
Toekomstgericht werken
Oproep
Het Nederlands Jeugdinstituut en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd gaan drie of vier jeugdregio's ondersteunen bij de doorontwikkeling van de aanpak 'Toekomstgericht Werken' voor jongeren in een kwetsbare positie op weg naar volwassenheid. Ze zullen de opgebouwde kennis en ervaringen in de regio's delen en gebruiken voor uitwisseling en beschrijving op landelijk niveau.
 
Lees meer op 16-27.nl
 
 
 
Pas verschenen
Jeugdhulp bij de Huisarts
Dit onderzoeksrapport beschrijft de kenmerken en de opbrengsten van de Praktijkondersteuner Jeugd. Ook de ervaringen van professionals en cliënten komen aan bod.
Destigmatisering van kinderen en jongeren
Dit dossier bevat praktische informatie over stigmatisering van kinderen en jongeren met psychische problemen. Het geeft inzicht in de gevolgen van stigma en beschrijft wat behandelaren ertegen kunnen doen.
 
Agenda
23
jun
IJslandse model: Vrijetijdsbesteding
Online inspiratiesessie over het IJslands preventiemodel
25
jun
Kinderen met bijzondere breinen
Omgaan met vijf groepen kinderen met bijzondere breinen
29
jun
Dag van Zorg en Veiligheid
Versterking zorg, sociaal domein en veiligheid
2
jul
Contact als basis
Alternatieven voor repressie in gesloten jeugdzorg
26
aug
Dag van de sociaal werker
Dag met inspiratie, zelfontwikkeling en ontspanning
9
sep
Eetproblemen bij jonge kinderen
Congres over uiteenlopende eetproblemen
10
sep
Eenzaamheid
Aanpak van eenzaamheid bij diverse doelgroepen
10
sep
Psychotrauma bij kinderen en (jong)volwassenen
Psychotrauma in het onderwijs en de jeugdhulp
15
sep
Zelfregulatie bij jongeren met autisme
Hulp bij omgaan met boosheid en frustratie
16
sep
Wijkteams
Integraal werken in de wijk
22
sep
Multiprobleemgezinnen
Congres over het werken met multiprobleemgezinnen
22
sep
Eenzaamheid bij kinderen en jongeren
Over depressie, zelfbeschadiging, suïcidaal gedrag en meer
23
sep
Ouder-kind interacties
Congres over verstoorde ouder-kindrelaties
24
sep
Veerkracht
Congres over de veerkracht van kinderen en ouders
29
sep
Kinderopvang en Onderwijs voor het jonge kind
Over passend onderwijs en passende opvang
7
okt
Seksueel geweld
Werken met jonge en volwassen slachtoffers en plegers
Naar de volledige agenda
 
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in
...