Nieuws over uitbuiting, jeugdbescherming, corona en meer Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
22 oktober 2020, nummer 37
Informatie over coronamaatregelen
Professionals in het onderwijs
De coronamaatregelen hebben grote invloed op het werk van professionals in het onderwijs. Op deze pagina zijn tips te vinden over bijvoorbeeld online onderwijs en het testbeleid voor leraren.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Wanneer zijn persoonlijke beschermingsmiddelen nodig en hoe gebruikt u ze? Hoe heeft u op een veilige manier contact met ouders en opvoeders? U leest er alles over op de pagina over persoonlijke beschermingsmiddelen.
 
Nieuws uit het jeugdveld
REDTeam: Sluit alle scholen voor twee weken
De onafhankelijke expertgroep RedTeam maakt zich zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen onder kinderen en jongeren en wil dat alle scholen twee weken sluiten. Volgens de groep is dit de enige manier om het aantal besmettingen omlaag te krijgen en leerlingen weer veilig naar school te laten gaan.
Grote winsten bij commerciële jeugdzorg in Brabant
Jeugdzorgaanbieders in de regio Hart van Brabant maakten in 2018 bij elkaar 100 miljoen euro winst. Vooral commerciële bedrijven verdienden goed, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van journalistiek bureau Follow the Money en het Brabants Dagblad.
Beperkt zicht op slachtoffers seksuele uitbuiting
Hoewel het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel in 2019 is toegenomen, is er beperkt zicht op bepaalde groepen kwetsbare slachtoffers. Zo blijft het aantal gemelde minderjarige slachtoffers van mensenhandel dalen. Volgens de Nationaal Rapporteur is het niet aannemelijk dat dit aantal werkelijk is afgenomen.
Inspecties: Maak haast met betere jeugdbescherming
De verbetering van de jeugdbescherming gaat niet snel genoeg voor kinderen en jongeren met een jeugdbeschermings- of reclasseringsmaatregel die nog geen hulp krijgen. Er is nú een doorbraak nodig, schrijven de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid in de Voortgangsrapportage kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd.
Kinderen angstig en somber door coronamaatregelen
Nederlandse kinderen voelen zich door de coronamaatregelen minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid. Dat blijkt uit onderzoek onder circa 1.000 kinderen van 8 tot 18 jaar dat het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC uitvoerde tijdens de eerste lockdown.
 
Nieuws van het NJi
Podcast: Leven en werken op school
Schoolleider Jan Willem Heemstra zag dat sommige leerlingen baat hadden bij online onderwijs, maar voor anderen was het moeilijk te volgen. Leerling Toby miste zijn vrienden en is een stuk blijer nu hij weer naar school kan. Kinderarts Brita de Jong-van Kempen ziet school als een veilige plek voor kinderen waar ze ondersteund en gezien worden. Aflevering acht van de podcastserie Leven en werken met het coronavirus.
Handboek pleegzorgbegeleiding vernieuwd
De methodiekhandleiding 'Pleegzorg begeleiden is een vak!' is vernieuwd. In de nieuwe versie is er meer aandacht voor eigen kinderen van pleegouders en zijn nieuwe wetenschappelijke inzichten, ontwikkelingen in het veld en aanpassingen in wetgeving toegevoegd. De methodiekhandleiding is nu ook digitaal beschikbaar.
Expeditie Dichtbij: werk aan een thuis voor elk kind
Tijdens Expeditie Dichtbij krijgen beleidsmedewerkers van gemeenten en jeugdhulpaanbieders in een uur tijd handvatten om in de gemeente voor ieder kind een thuis te realiseren. Laat u inspireren door ervaringsverhalen, reflecteer op uw eigen proces bij het beluisteren van ervaringen van enkele pilotteams en ga in gesprek met betrokkenen.
 
Pas verschenen
Gedeeld opvoederschap
Deze website ontsluit de resultaten van meerjarig onderzoek naar het belang van samenwerking tussen ouders en gezinshuisouders. De uitkomsten zijn vertaald naar praktische tips voor ouders, gezinshuisouders, professionals en beleidsmakers.
#StroomOP podcast
In deze podcastserie vertellen bevlogen jeugdhulpprofessionals hoe volgens hen de jeugdhulp beter kan. De eerste aflevering gaat over JeugdzorgPlus.
 
Agenda
29
okt
Lerende organisaties
Hoe krijgen we transformerend leren in ons DNA?
2
nov
Voor de Jeugd Dag 2020
Verruim uw blik op het jeugdveld
3
nov
Pleegzorg begeleiden is een vak!
Koffiesessie over vernieuwde methodiekhandleiding
4
nov
Zorg bij (v)echtscheiding
Omgaan met knelpunten bij complexe scheidingen
5
nov
Suïcidepreventie
Hulp bij suïcididaal gedrag
9
nov
OplossingenLab 5
Verbinding onderwijs-zorg
10
nov
Geweld achter de voordeur
Over behandeling en zorg voor slachtoffers
11
nov
Niet thuisgeven
Hoe kunnen we thuiszitters effectief begeleiden?
13
nov
SWPBS
School Wide Positive Behavior Support in Nederland
17
nov
Pleegzorg en Gezinshuis 2020
Symposium over zo thuis mogelijk opgroeien
18
nov
Vroegsignalering bij baby's
Over de ondersteuning van ouders
18
nov
Huiselijk geweld
Inzichten door de coronatijd
18
nov
Focus op Burgerschap 2020
De rol van burgerschap in het onderwijs
19
nov
Autisme
Over het geluksgevoel van mensen met autisme
19
nov
Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie 2020
Lessen uit de coronaperiode
19
nov
Contact als basis
Alternatieven voor repressie in gesloten jeugdzorg
Naar de volledige agenda
 
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in
...