Onderwerp:  Laatste duurzame nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Nieuwsbrief april
20 april 2021
Afgelopen 23 maart lanceerden we het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Heeft u de online lancering gemist? U kunt 'm hier terugkijken!

Wat vind u van het Zaans Klimaatakkoord?
Laat ons via deze korte vragenlijst weten wat u van het Zaans Klimaatakkoord 2.0 vindt. Uw input nemen we mee in de plannen voor komend jaar en in de werkzaamheden richting het Zaans Klimaatakkoord 3.0.

Verder leest u in deze nieuwsbrief weer waar de gemeente en de stad de afgelopen maand mee bezig is geweest op het gebied van duurzaamheid.

- Duurzaamheidspionier Femke Nagel namens het team Duurzaamheid.
 
 
 
Informatieavond windmolens Amsterdam Noord
windmolens langs Noorder Ij-plas
De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden voor windmolens langs de Noorder IJ-Plas. Op donderdag 22 april houdt stadsdeel Noord hier een online gesprek over. Wilt u dat bijwonen? In een gesprek tussen bewoners, bestuurder Saskia Groenewoud en experts (van onder meer de GGD) geeft Amsterdam informatie over de ontwikkeling rondom windmolens in Noord. En over de zoekgebieden (zoals in Noord bij de ring A10), het effect op uw gezondheid, de natuur en over het proces van besluitvorming en verder.
Meer informatie
 
 
Tegelwipactie: tegels vervangen door groen
doe ook mee!
Zaanstad doet mee aan het NK Tegelwippen. We strijden tegen 60 andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te wippen op weg naar een groenere gemeente. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Hoe? Maak een foto van uw gewipte tegels en stuur deze op via het formulier op nk-tegelwippen.nl. Vergeet niet het aantal gewipte tegels erbij te noemen. Deze worden dan bij het aantal van de gemeente Zaanstad opgeteld. De gemeente met de meeste gewipte tegel wint de gouden tegel!
Meer over de tegelwipactie en meedoen
 
 
Unieke meubels gemaakt van bedrijfsafval
wethouder annette baerveldt op bezoek
Meubels maken van afval? Het kan! De Green Business Club Zaanstad daagden de studenten van het Hout en Meubileringscollege (HMC) uit met een Circular Furniture Challenge. En met succes! De studenten maakten nieuwe meubels uit afval van Forbo Flooring en GZ Office Xperience. Wethouder Annette Baerveldt ging afgelopen vrijdag 16 april langs om de meubels te bekijken. Zaanstad heeft de ambitie om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken. En deze challenge bewijst dat er veel mogelijk is!
Bekijk de meubels
 
 
Subsidie voor bedrijven op Noorderveld-Molletjesveer
voor zonnepanelen én laadpalen
Bedrijven uit het gebied Noorderveld – Molletjesveer kunnen subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen en laadpalen. In totaal is € 50.000,- aan subsidie beschikbaar voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. In 2015, 2018, 2019 en 2020 was er ook subsidie voor zonnepanelen voor bedrijvengebied Noorderveld-Molletjesveer. Hiermee zijn bijna 5.000 zonne-pv panelen geplaatst op daken van 41 bedrijven. Dit jaar kunnen ondernemers voor het eerst ook subsidie aanvragen voor laadpalen op hun eigen terrein.
Meer over de subsidie
 
 
Zaanstad sluit zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen
Op weg naar duurzamere woningbouw
Tijdens de Innovatie Expo 2021 hebben 49 nieuwe, gemotiveerde partners de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen ondertekend, waaronder de gemeente Zaanstad. Het totaal komt zo op 87 partners. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “We staan voor een enorme uitdaging om onze duurzaamheidsdoelen te behalen en tegelijkertijd hebben we een grote woningbouwopgave. In de bouwsector valt nog een hoop CO2 te besparen. Deze City Deal gaat ons helpen om de omslag te maken naar andere manieren van bouwen. Denk aan het gebruik van duurzame grondstoffen zoals hennep en het het inzetten op hergebruik van bouwmaterialen. ”
Meer weten
 
 
Zaanstad start inkoop van verkeersborden van duurzaam materiaal
NOg Een stap dichterbij een circulaire stad
Vanaf nu komen er alleen nog maar hergebruikte verkeersborden en verkeersborden gemaakt van biologische grondstoffen in Zaanstad. We gaan de komende vier jaar voor 80% hergebruikte borden neerzetten. De andere 20% zijn biobased verkeersborden. Dat zijn verkeersborden gemaakt van biologische, natuurlijke grondstoffen. Afgeschreven en verkeersborden die over zijn worden bewerkt tot bruikbare verkeersborden. Wanneer een verkeersbord te beschadigd is om opnieuw te gebruiken, wordt het materiaal hergebruikt.
Lees verder
Zaanstad