Hadoks Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief voor huisartsen,
POH en ketenpartners
September 2020
Hart voor vrouwen - kick-off 5 oktober
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het ‘vrouwenhart’, zoals vorig weekend nog in de Volkskrant. Ook in onze regio heeft dit onderwerp de aandacht met het project Hart voor vrouwen. 
Hierin hebben we specifieke zorg ontwikkeld voor vrouwen die tijdens de zwangerschap hypertensie, diabetes, (pre)eclampsie of HELLP-syndroom hebben doorgemaakt.
Zij lopen namelijk een hoger risico op hart- en vaatziekten en zouden na hun zwangerschap geregeld gecontroleerd moeten worden hierop.

Binnenkort ontvangen alle huisartsenpraktijken een protocol en werkwijze waarmee zij deze zorg gestructureerd kunnen bieden. Daarnaast willen we in een aantal huisartsenpraktijk retrospectief onderzoek doen om vrouwen op te sporen die in het verleden tijdens hun zwangerschap een van deze complicaties hebben gehad.
De geselecteerde vrouwen zullen gevraagd worden om deel te nemen aan het implementatieonderzoek van het LUMC. Voor deelname aan het project ontvangt de huisartsenpraktijk een kleine vergoeding.

Doet u mee met dit project? Op maandag 5 oktober vindt er van 17.00 – 19.30 een kick-off bijeenkomst plaats waarin het project medisch-inhoudelijk en organisatorisch verder wordt toegelicht.

Als u nog twijfelt over deelname maar wel geïnteresseerd bent, bent u ook op de kick-off van harte welkom. Klik hieronder op de uitnodiging
. Opgeven voor het project en de kick-off kan bij Debby Lappenschaar, projectleider: dlappenschaar@hadoks.nl. Meer informatie over het project vindt u ook op de site van Haagse vaten en voor een nadere toelichting over deelname klikt u hier.
Uitnodiging
Griepvaccinatie in Corona tijden: Hadoks biedt hulp!
In deze Corona tijden begrijpen wij dat het lastig is, om naast de dagelijkse praktijkvoering, ook nog de griepvaccinaties in uw praktijk te organiseren.
Om u hierbij te ondersteunen, bieden wij een helpende hand. 
Om u hierbij te ondersteunen, bieden wij een helpende hand. In samenwerking met u kunnen wij zorg dragen voor de professionele organisatie van A tot Z, van het griepvaccinatieprogramma in Covid-19.

Hadoks heeft een draaiboek gemaakt voor de uitvoering van de griepvaccinaties in de praktijk, gebaseerd op de RIVM, NHG, LHV en SNPG richtlijnen. Lijkt u dit handig? U kunt dit draaiboek gratis opvragen! 

Ook bieden wij tijdelijke ondersteuning van een praktijkmanager aan. De praktijkmanager kan u helpen met:
Het draaiboek op maat laten maken naar de omstandigheden in uw praktijk
- Het zoeken naar een alternatieve locatie in de wijk
- Verzorgen van de communicatie rondom de griepvaccinatie
- Coördinatie op de dag(en) van de griepvaccinatie
De kosten hiervoor zijn € 12,50 per uur.

Heeft u interesse in het draaiboek of wilt u graag ondersteuning van een praktijkmanager, dan kunt u uiterlijk tot en met maandag 28 september contact op nemen met Saar de Booij (sdebooij@hadoks.nl of 06 82628173 ) om de mogelijkheden te bespreken.
Procedures en richtlijnen Hadoks
Procedures en richtlijnen over het dienstdoen op de huisartsenpost kunt u terug vinden via de knop Protocollen en Meldingen op iSmash. Zie de blauwe cirkel. Deze knop heeft enige tijd ‘uitgestaan’ en is weer in ere hersteld.
Wachtkamerassistent
Knellen de Covid-richtlijnen in uw wachtkamer? Wachtkamerassistent biedt uitkomst! De Covid-richtlijnen hebben grote invloed op logistiek in de huisartsenpraktijk. Is het voor u ook lastig om in uw wachtkamer 1.5 m afstand te bewaren? Beginnende doktersassistentes-in-opleiding willen u graag helpen!
De wachtkamerassistent
Vanwege Corona en de richtlijnen voor mbo-onderwijs kunnen studenten niet dagelijks op school zijn. ROC Mondriaan wil studenten de kans te geven om alvast praktijkervaring op te doen in de huisartsenpraktijk: als wachtkamerassistent.
Deze assistent is dus een eerstejaars stagiaire, die patiënten bijvoorbeeld kan verwijzen naar de wachtkamer. Ook kan ze ervoor zorgen dat de wachtkamer niet overvol raakt. Tevens kan zij bijvoorbeeld bij patiënten de temperatuur meten. Dit kan specifiek van pas komen bij groepspraktijken waar patiënten uit meerdere praktijken gebruik maken van één wachtkamer.
 
Kortom, het mes snijdt aan twee kanten: de studenten hebben een leerzame kennismaking met de praktijk, met bijbehorende werkzaamheden, en u heeft extra hulp om in deze coronatijd de patiëntenzorg in goede banen te leiden.
 
Praktische informatie: beschikbaarheid en mogelijkheid stagevergoeding  
De wachtkamerassistent is beschikbaar vanaf september 2020. In overleg met ROC Mondriaan kan de stagiaire verschillende uren en dagen op uw praktijklocatie aanwezig zijn. In overleg is maatwerk mogelijk. Ook kunt u een stagevergoeding aanvragen bij het SSFH. Wilt u meer informatie of uw praktijk aanmelden voor een wachtkamerassistent? Neem dan contact op met Anoushka Boers, kwartiermaker bij ROC Mondriaan  School voor gezondheidszorg a.boers@rocmondriaan.nl of 06-532 32 400.
IMIS training
Hadoks Academy organiseert op 7 oktober en 11 november twee geaccrediteerde scholingen van de stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS).

Voor elke zorg professional die de patiënt inhalatie instructie geeft. Praktijkondersteuners, verpleegkundigen, huisartsen, verpleegkundig specialisten  en physisian assistants
Lees meer
Patiënten met overgewicht naar de leefstijlcoach!
Dat overgewicht een verhoogd risico geeft voor ontwikkelen van diabetes en hart en vaatziekten was al algemeen bekend. Maar Covid 19 heeft ook zichtbaar gemaakt dat overgewicht een groter risico vormt  bij infectieziekten. De noodzaak van een gezonde leefstijl en gezond gewicht is hiermee nog duidelijker geworden.

De leefstijlcoach kan hierbij een belangrijke en aanvullende rol hebben voor uw begeleiding van patiënten met overgewicht. De leefstijlcoach is voor alle gemotiveerde patiënten met een BMI >30 toegankelijk en valt onder de basisverzekering en dus zonder eigen risico. De leefstijlcoach is ook toegankelijk voor patiënten met een BMI >25 en een verhoogd risico op diabetes en hart en vaatziekten volgens de richtlijnen obesitas. 

In regio Haaglanden bieden  leefstijlcoaches  de 2 jarige Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) Cool aan.  Het programma bestaat uit gedeeltelijke groepsbijeenkomsten en individuele coachingsgesprekken. Doel is gewichtsverlies door middel van duurzame gedragsverandering. Naast afvallen worden onderwerpen als, voedingsgewoontes, slapen, stress en alcoholgebruik besproken. Conform de RIVM richtlijnen worden de groepsbijeenkomsten op locatie gehouden of via een Online sessie.

Wilt u een beter beeld krijgen hoe de GLI Cool eruit ziet? Kijk dan dit filmpje voor een impressie.

Verwijzen van patiënten kunt u gemakkelijk doen via het KIS. Ook niet keten patiënten kunt u via het KIS verwijzen. Hoe u dat kunt doen leest u hier.

De volgende Cool leefstijlcoaches zijn gecontracteerd via Hadoks: 
Buiten Den Haag   Den Haag
Wassenaar Sandra Werre   Ypenburg Aafke Buitelaar
Leidschendam Sandra Werre     Daphne van Dongen
Voorburg Nicolette Zeestraten   Benoordenhout Mariette de Mol van Otterloo
Rijswijk Petrica Balbaie   Scheveningen Mariette de Mol van Otterloo
      Loosduinen Cindy Boertje
      Bomen en Vruchtenbuurt Cedric Rachmad
      Bouwlust Cedric Rachmad
      Rivierenbuurt Yvonne van Santen
      Laak Erik Dubbink
      Schilderswijk Sharda Mangroelal *
*per september/oktober
Nieuwe procedure Haga bij onverwachte radiologische bevindingen
Het kan voorkomen dat bij een door de huisarts aangevraagd radiologisch onderzoek een onverwachte radiologische bevindingen geconstateerd is. Deze bevinding is niet een antwoord op de vraagstelling van het radiologisch onderzoek, maar kan wel nadelige gevolgen hebben voor de patiënt. Om te zorgen dat urgente bevindingen tijdig gelezen worden is er een nieuwe werkwijze ingericht die rekening houdt met het urgentieniveau van de bevinding. Klik hier voor deze nieuwe procedure.
Een rookvrij leven
SineFuma is iedere dag bezig om rokers te begeleiden naar een rookvrij leven en de stoppen-met-rokenzorg beter te maken. Dit gebeurt steeds vaker in samenwerking met zorgorganisaties, zo ook met Hadoks. 

Vanuit Sinefuma zijn een aantal onderwerpen nader toegelicht als doel gezamenlijk de stoppen-met-rokenzorg makkelijker, toegankelijker en beter te maken: 
  • Roken & Corona: Lopen rokers nu meer of minder gevaar om COVID-19 te krijgen?
  • Online groepstrainingen beschikbaar: waardevol in ‘corona-tijd’
  • Verwijzen van rokende patiënten: werkt 13 keer beter dan een folder meegeven
  • Hadoks Academie & ‘Academie Rookvrij’: cursusaanbod
Lees meer
Buiten wandelen is behandelen!
Corona heeft de normale diabeteszorg goed in de war geschopt. Dat effect had het helaas vaak ook op waardes van de patiënt! Met schommelingen tot gevolg. Deze waardes willen wij graag samen met de patiënt weer onder controle krijgen, uiteraard op een coronaveilige manier.
Bewegen is een ideale manier om dit te realiseren. Niet sporten, maar gewoon wandelen.
Wandelen is namelijk behandelen. Waardes stabiliseren door regelmatig te bewegen én kunnen soms ook nog lager worden. Daarnaast draagt bewegen ook bij aan mentale ontspanning met betere nachtrust tot gevolg en zorgt het voor sociale contacten die nu vaak minder zijn.

Doe mee met de Nationale Diabetes Challenge Light! Verwijs uw patiënt naar één van de 15  al bestaande locaties in Den Haag. Daar wordt gewandeld onder begeleiding van buurtsportcoaches en wandelvrijwilligers. Wekelijks wordt er gewandeld op verschillende locaties en tijden in Den Haag. Hierbij wordt rekening houden met de coronaregels. Het wandelen vindt plaats in de buitenlucht en met afstand.

Het doel dit jaar is 14 november 2020! Dan is het Wereld Diabetes Dag. Op deze dag zullen in heel Nederland de ruim 70 verschillende locaties gelijktijdig gaan wandelen. Uw patiënten kunt u verwijzen naar een van deze locaties. Ook niet-diabeten zijn van harte welkom. Doet u ook mee?

Daag nu uzelf en uw patiënt uit voor de NDC light 2020! Meer informatie over de Nationale Diabetes Challenge Light? Klik hier
Landelijk Meldnummer voor personen met verward, niet-actuur, gedrag
Per 1 juli 2020 is het Landelijk Meldnummer voor personen met verward, niet-acuut, gedrag beschikbaar, met het telefoonnummer 0800-1205.
 
De werking van dit telefoonnummer wordt deze zomer getest door hulpverleners en politie, waarna in het najaar het publiek nader zal worden geïnformeerd. Dan wordt ook de officiële naam van het meldnummer bekend gemaakt. 

Doordat het landelijke meldnummer doorschakelt naar de regio kunnen zorgen over kwetsbare en/of verwarde personen op een laagdrempelige wijze worden gedeeld, ook als de beller niet bekend is met het telefoonnummer van het betreffende regionale of gemeentelijke meldpunt. "Naasten of omwonenden weten vaak niet weten waar ze met hun zorgen over een kwetsbaar en/of verward persoon terecht kunnen. Dit terwijl een melding van verward gedrag het begin kan zijn van een hulptraject waar deze persoon behoefte aan heeft."
Herziene NHG standaard astma
De herziene NHB standaard astma is vanaf nu beschikbaar op de site NHG richtlijnen. Klik hier voor de richtlijnen. 
Onderzoek KNMG-meldcode
Veilig Thuis voert op dit moment een onderzoek uit in hoeverre huisartsen en derdejaars AIOS' huisartsgeneeskunde op de hoogte zijn van de rechten en plichten die een rol spelen in de KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld en in hoeverre zij gebruik maken van het stappenplan

Wilt u meedoen aan dit onderzoek klik dan op onderstaande link voor de vragenlijst. Deelname is vrijwillig en anoniem. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen. Met behulp van de antwoorden hopen zij een beeld te krijgen van de knelpunten in de meldcode. Hiermee hopen ze uiteindelijk een bijdrage te kunnen leveren aan het gebruik van de meldcode in de huisartsenpraktijk. Daarnaast hopen ze dat huisartsen door het invullen van de vragenlijst dingen leert die ze kunnen helpen met het omgaan van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld.
 
Voor vragen over de vragenlijst of het onderzoek kunt u contact opnemen met Veerle Plasmans (v.plasmans@student.ru.nl).
Vragenlijst
Project abortusbuddy
Begin dit jaar is de Bovengrondse in samenwerking met het Humanistisch Verbond het Abortusbuddy project gestart. Zij koppelen vrouwen die een abortus doen en niet alleen willen gaan aan een duddy die hen ondersteunt tijdens het kliniekbezoek. Dit project draait op vrijwilligers en is gratis. 

Wilt u meer informatie over dit project of materialen bestellen, neem dan contact op met Paula van Laar, 06 43434645 of kijk op www.samennaardekliniek.nl
Nieuwsbrief HagaZiekenhuis
Klik hier voor de nieuwsbrief van het HagaZiekenhuis
Nieuwsbrief HMC
Klik hier voor de nieuwsbrief van het HMC. 
 
...