75 jaar kluis. Lees hier het hele persbericht.  Bekijk de nieuwsbrief online
maastricht
23 maart 2017
persbericht: 
Rembrandts Nachtwacht dankt hedendaags bestaan aan Maastricht
75 jaar kluis
Precies 75 jaar geleden, werd de Nachtwacht van Rembrandt tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht in de ondergrondse kluis van de Sint-Pietersberg in Maastricht. Op 24 maart 1942 werden samen met de Nachtwacht nog zo’n 780 kunstwerken van Hollandse meesters waaronder Jan Steen, Frans Hals, Jacob van Ruysdael en Paulus Potter drie jaar ondergebracht in Maastricht ter bescherming van bombardementen en roof. De verzekerde waarde van de opgeslagen kunstschatten in de Rijksbewaarplaats van de St. Pietersberg was astronomisch hoog. De kunstschatten waaronder De Nachtwacht was toen al voor ruim één miljard gulden verzekerd. Door de opslag in de kluis in Maastricht, genieten bezoekers nu van de vele belangrijke werken die de Nederlandse musea rijk zijn. Dat is van onschatbare waarde voor het cultureel erfgoed.
Restauratie muurtekening Nachtwacht
In de mergelgangen onder de Sint-Pietersberg is een bijzondere houtskooltekening uit het begin van de 20e eeuw te vinden. De organisator van rondleidingen door de grotten van Maastricht, Maastricht Underground, heeft samen met Natuurmonumenten vandaag de intentie uitgesproken om deze bijzondere muurtekening van de Nachtwacht de Sint-Pietersberg te restaureren. De houtskooltekening is gemaakt door kunstenaar Jules Sondeijker. Henriëtte Frederiks (Maastricht Underground): “Hoe bijzonder zou het zijn als wij de Maastrichtse Nachtwacht weer toegankelijk kunnen maken voor bezoekers, 75 jaar nadat de echte meester in dezelfde Sint Pietersberg is ondergebracht. De vele kunstwerken die het grottenstelsel van Maastricht rijk is zijn namelijk ook van onschatbare waarde.” Het is de bedoeling dat de gerestaureerde Nachtwacht en tal van andere kunstwerken vanaf medio 2017 open worden gesteld voor het publiek. De Rijksbewaarplaats is het hele jaar door te bezoeken. Op 25 en 26 maart zijn er speciale thema-rondleidingen.
Noot voor de redactie
Natuurmonumenten is eigenaar van het grottenstelsel. Maastricht Underground is de exploitant van de grotten in Maastricht. Op 25 en 26 maart organiseert Maastricht Underground speciale thema-rondleidingen. De rondleidingen duren 1 uur en starten om 11.00 uur aan de Luikerweg 71 te Maastricht. Tickets: € 6,60 p.p. via www.maastrichtunderground.nl

Voor meer informatie, foto’s in HR of een persoonlijke rondleiding door de grotten neem contact op met:
Simone Rutten
Pr-adviseur Maastricht Marketing
pr@vvvmaastricht.nl
M: 06 247 576 12

Fotocredits: CC-by Nationaal Archief
Download afbeelding
Download afbeelding
Download afbeelding
T +31 (0) 43 328 08 31
Bezoekmaastricht.nl
Volg ons
Facebook   Instagram   Twitter
Deze e-mail niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit