PERSBERICHT 20 jaar Festival de Nederlandse Dansdagen Bekijk de nieuwsbrief online
maastricht
8 augustus 2017
persbericht
Twintig jaar Festival de Nederlandse Dansdagen
Twintig jaar Festival de Nederlandse Dansdagen
* 20e editie Festival de Nederlandse Dansdagen op 5, 6, 7 & 8 oktober
* Speciale jubileumprogrammering
* Meer premières
* Het festival brengt dans naar het publiek toe
* Dans voor een jong publiek
* Extra dansprijzen

Festival de Nederlandse Dansdagen viert dit jaar op 5, 6, 7 en 8 oktober haar 20-jarig bestaan. Tijdens dit feestelijke jubileum presenteert het de top van de Nederlandse dans in Maastricht. Van urban dance en performance tot moderne dans en klassiek ballet. Gezelschappen van wereldformaat als het Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet en ICKamsterdam en aanstormende choreografen als Shailesh Bahoran, Katja Heitmann en Marina Mascarell, tonen spraakmakende voorstellingen op verrassende locaties in de stad. Het festival presenteert in vier dagen 38 producties, waarvan 10 premières en 4 previews.

‘Een nieuwe huisstijl, nieuw elan en meer premières dan ooit markeren deze jubileumeditie. Daarmee vieren we het festival en bouwen we tegelijkertijd verder op de krachtige bouwstenen die er in twintig jaar tijd gelegd zijn. De Nederlandse Dansdagen stelt steevast in oktober het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de Nederlandse dans centraal. Deze keer bovendien met een extra dag, waarmee de uitbreiding van het festival is ingeluid.’ Ronald Wintjens, directeur

Speciale jubileumprogrammering
Op donderdag 5 oktober gaat het festival feestelijk van start met de opening van overzichtsexpo­sitie Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof. Aansluitend vindt de wereldpremière van Kindertotenlieder Appearance van Emio Greco en Pieter C. Scholten plaats in het unieke decor van de Sint Theresiakerk. De productie, geïnspireerd op de gedichtenreeks Kindertotenlieder van Friedrich Rückert, wordt opgevoerd door ICKamsterdam samen met Ballet National de Marseille en het Franse kinderkoor La Maîtrise des Bouches-du-Rhône.
Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 6 oktober viert het festival andere, belangwekkende jubilarissen. Niet alleen bestaan Conny Janssen Danst en Club Guy & Roni respectievelijk 25 en 15 jaar, ook viert choreograaf Jiří Kylián zijn 70e verjaardag en is Ed Wubbe 25 jaar artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, dat dit seizoen de 70 bereikte. 
Op zaterdag 7 oktober wordt bovendien tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans de 85e verjaardag van grootmeester Hans van Manen geëerd met twee van zijn meesterwerken, uitgevoerd door Introdans en Het Nationale Ballet.
 
Meer premières
De nieuwe generatie choreografen presenteert dit jaar een groot aantal premières. In 2016 won Katja Heitmann de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht met het concept voor Siri Loves Me. Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober is haar stadsritueel, dat balanceert tussen beeldende kunst en dans, voor het eerst te zien. Op de vrijdagavond staat de internationaal geroemde Marina Mascarell voor het eerst in Nederland op het grote podium. Daarnaast ontwikkelde het interdisciplinaire gezelschap House of Makers de droomachtige dansinstallatie Fading into Grey.

In het kader van het Europese project Pivot Dance zijn er, naast vier premières van choreografen uit Italië en Engeland, nieuwe voorstellingen van Dario Tortorelli en Iván Peréz te zien. Twee producties, die op unieke wijze tot stand zijn gekomen in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen Audience Club.

Het festival brengt dans naar het publiek toe
Meer dan ooit brengt de Nederlandse Dansdagen dans naar het publiek toe. Het festival zet de deuren wijd open en trekt van het theater de stad in. Nieuw is Dansspoor. Op verrassende locaties vinden spannende performances plaats op het snijvlak van dans, beeldende kunst en mode. Naast duetten als 13 Images From The Dark Land van de grand dame van de Nederlandse moderne dans, Krisztina de Châtel, en Zygote van het Limburgse Gotra, presenteert modeontwerpster Christa van der Meer haar dansende giganten met Creamy Dream, die tijdens Amsterdam Fashionweek stof deden opwaaien.
Ook nieuw is de gratis toegankelijke Warming-Up op het Vrijthof. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend om 10:00 uur wordt de toevallige passant en dansliefhebber wakker, onder begeleiding van choreografen en topdansers als de Maastrichtse urban danseres Jennifer Romen, die furore maakte tijdens Hollands Got Talent.
Bibliotheek Centre Céramique transformeert daarnaast tot gratis toegankelijke Open Studio van dansgezelschap De Dansers en choreograaf Jan Martens. Een uniek inkijkje voor de festival- en bibliotheekbezoeker in het maakproces van dansvoorstellingen. 

Dans voor een jong publiek
Jong en oud haalt deze jubileumeditie opnieuw zijn danshart op met voorstellingen voor de hele familie. In Kokers (3+) van choreograaf Gaia Gonnelli en Jij bent ‘m! (6+) van Ryan Djojokarso en Bram Jansen wordt de verbeeldingskracht van de kleinste dansliefhebber geprikkeld. Ook voor volwassenen jong van geest is er een spannend aanbod. Na Londen, San Francisco en New York staan The Ruggeds, wereldtop op het gebied van breakdance en afkomstig uit Eindhoven, nu in Maastricht. Met onvoorstelbare acrobatiek kijken deze energieke jongens in Adrenaline het verlangen naar het korte moment van spanning recht in de ogen. 

Extra dansprijzen

Dit jaar zijn er extra veel dansprijzen. Naast de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, ook wel de Oscars van de dans genoemd, en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Maastricht’, wordt voor het eerst de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Jong Publiek’ uitgereikt op vrijdagavond. De prijs heeft als doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een jong publiek tussen de 4 en 18 jaar en biedt de winnende talentvolle maker de mogelijkheid een nieuw werk te ontwikkelen. Het festival wil met de prijzen de ontwikkeling stimuleren, maar bovenal de hoogtepunten delen met haar publiek door ze een podium te bieden.

Festival de Nederlandse Dansdagen is het moment in het jaar om dans in al zijn verschijningsvormen te ontdekken. Vier dagen lang kan geproefd worden van de top van de Nederlandse dans met voorstellingen, open studio’s, films, workshops en exposities. 

Festival de Nederlandse Dansdagen vindt plaats van donderdag 5 t/m zondag 8 oktober in Maastricht. De kaartverkoop start op 15 augustus via www.nederlandsedansdagen.nl

---
Noot voor de redactie:
Download tot 14 aug via de link hoge resolutie beeldmateriaal. Voor meer informatie, aanvullend hi-res beeldmateriaal op de perspagina van de Nederlandse Dansdagen en/of het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met hoofd marketing en publiciteit Charlotte Schultz via charlotte@nederlandsedansdagen.nl of tel: 020 626 20 62. Kijk voor meer informatie ook op www.nederlandsedansdagen.nl.
Twintig jaar Festival de Nederlandse Dansdagen
T +31 (0) 43 328 08 31
Bezoekmaastricht.nl
Volg ons
Facebook   Instagram   Twitter
Deze e-mail niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit