Nummer 5 • oktober 2019
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Langdurige zorg
Special: bekostiging verpleeghuiszorg
Samen met de sector bouwen we aan de nieuwe bekostiging voor verpleeghuizen
De eerste nieuwsbrief over de integrale vergelijking ligt voor u! In deze nieuwsbrievenreeks houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de bekostiging. Daarvoor starten we de zogenoemde integrale vergelijking. In deze nieuwsbrief:

  • informeren we u over het belang en de totstandkoming van de integrale vergelijking;
  • licht Carin Gaemers toe waarom zij meewerkt aan dit nieuwe bekostigingsmodel; 
  • biedt NZa-beleidsmedewerker Tessa Voesenek u een inkijkje in de werkgroep Data en model;
  • zoeken we meedenkers op het gebied van transparantie;
  • informeren we u over de mogelijkheden om met ons in gesprek te gaan.
Bekostiging van de verpleeghuiszorg: hoe werkt dat?
Daarover hebben wij een informatief kort filmpje gemaakt.
Bekijk het filmpje
#samenvoorwaardevollezorg
In het rapport #samenvoorwaardevollezorg staat een toekomstvisie op de verpleeghuiszorg. Hierin zijn actiepunten beschreven, waarvan een aantal gaat over een passende bekostiging voor verpleeghuizen. Hiermee kunnen alle zorgaanbieders ook in de toekomst zorg blijven leveren volgens het kwaliteitskader. Samen met veertig vertegenwoordigers uit de sector hebben we deze brede visie beschreven.  
Lees over het perspectief op toekomstige verpleeghuiszorg
Waarom Carin Gaemers meewerkt aan de nieuwe bekostiging
Samen met Hugo Borst schreef historica Carin Gaemers het invloedrijke manifest ‘Scherp op ouderenzorg’. We hebben Carin gevraagd om plaats te nemen in een zogenoemde sponsorgroep. Zij adviseert ons tijdens de ontwikkeling van het nieuwe bekostigingsmodel vanuit het perspectief van de cliënt. Carin is enthousiast over haar deelname: “Het is goed om samen te zoeken naar geschikte oplossingen die echt werken in de praktijk.”
Lees meer over Carins motivatie
Samen met de sector aan de slag
Het uitvoeren van de integrale vergelijking kunnen we niet alleen. We laten ons daarom tijdens het proces adviseren door werkgroepen met experts uit de sector. Deze werkgroepen behandelen vraagstukken over kwaliteit, inkoop en regulering, transparantie, doorontwikkeling en data. NZa-beleidsmedewerker Tessa Voesenek is lid van de werkgroep Data en model en vertelt over haar ervaringen. Meer weten? Klik dan op onderstaande link.
Samen werken aan een slim model voor de integrale vergelijking
Transparante bekostiging: denkt u mee?
De NZa vraagt gegevens van u voor het ontwikkelen van het nieuwe bekostigingsmodel. Wij vinden transparantie over de kosten van zorg erg belangrijk. Zorgeuro’s moeten namelijk besteed worden aan zorg. Maar ook de bekostiging moet transparant zijn. Daarom publiceren we de berekeningen achter het nieuwe model. Iedereen die dat wil, kan daarmee ons model doorgronden en mogelijke verbeteringen voorstellen. Ook delen we de uitkomsten met de verpleeghuizen. 

Wij vinden transparantie erg belangrijk. Heeft u ideeën over hoe we de uitkomsten van de integrale vergelijking zo transparant mogelijk kunnen delen? Dan horen we graag van u! We zoeken voor de werkgroep Transparantie experts uit de sector die met ons mee willen denken. Geef u bij interesse op door een mail te sturen naar regulering@nza.nl t.a.v. Wendy.
Wilt u meepraten? Kom naar de regionale informatiebijeenkomst
De integrale vergelijking is een meerjarig proces. We doen het samen, stap voor stap. U bent daarom van harte welkom om mee te denken en uw inzichten met ons te delen. In oktober en november organiseren wij vier informatiebijeenkomsten. Wij heten u van harte welkom in Eindhoven, Zwolle, Utrecht of Amsterdam (Schiphol). U kunt zich via deze link inschrijven.

Data:
  • Maandag 28 oktober (10:00 - 13:00 uur), Eindhoven
  • Dinsdag 29 oktober (13:00 - 16:00 uur), Zwolle
  • Maandag 4 november (13:00 - 16:00 uur), Utrecht
  • Donderdag 7 november (13:00 - 16:00 uur), Amsterdam-Schiphol

Wilt u meer informatie? Dan kunt u terecht op ons forum. Hier vindt u ook de introductievideo en de informatiekaart over de integrale vergelijking. 
Inschrijven voor een regiobijeenkomst
Meer informatie op het forum
Contact met NZa via WhatsApp
Heeft u technische vragen over het aanvragenportaal? U kunt die ook stellen via Whatsapp (088-7708770) op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Uiteraard blijft mailen via info@nza.nl of bellen naar 088 - 770 8 700 mogelijk.
Helpt u mee onze website te verbeteren?
Meedoen
Speciale nieuwsbrief voor de wijkverpleging
Er is ook een nieuwsbrief voor de wijkverpleging. Wilt u deze ontvangen? Meld u dan nu aan!
Aanmelden voor nieuwsbrief wijkverpleging
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief