Nummer 1 • februari 2021
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Medisch-specialistische zorg
Forse inspanning ziekenhuizen leidt in december tot meer zorgverlening dan verwacht
Nederlandse ziekenhuizen zijn er ook in december in geslaagd een groot deel van de zorg doorgang te laten vinden. In december is het geschat aantal patiëntencontacten per week zelfs iets hoger dan in dezelfde maand in 2018 en 2019. Het aantal geregistreerde polikliniekbezoeken (al dan niet op afstand) en operaties ligt rond het niveau van de afgelopen jaren in december. 
Lees het volledige artikel op nza.nl
Eerste facultatieve prestatie msz een feit!
De eerste facultatieve prestatie voor de medisch-specialistische zorg is vastgesteld! Het UMC Groningen en zorgverzekeraar VGZ maakten gebruik van deze nieuwe ruimte in de bekostiging om een nieuwe behandeling voor zeer specialistische oncologische zorg te bekostigen. De reguliere tarieven bleken voor de nieuwe behandeling niet passend door substantiële meerkosten.

De zorg vraagt meer dan ooit om maatwerk en flexibiliteit. Met de facultatieve prestatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars afspraken maken over (nieuwe) initiatieven die lastig te bekostigen zijn met de reguliere dbc's. Weten hoe u een aanvraag kunt doen? We hebben een informatiekaart met alle informatie over het aanvragen en toepassen van de prestatie. Aanvragen kan meteen.
Informatiekaart 'Facultatieve prestatie msz aanvragen?'
Meer informatie
Wees voorbereid op aanpassing registreren medisch-specialistische zorg
Per 2022 verduidelijkt de NZa de regels voor het registreren van medisch-specialistische zorg. De uitvoerende zorgverlener - de beroepsbeoefenaar die de zorg feitelijk levert - moet de zorgactiviteit op zijn eigen unieke agb-code vastleggen. Dit geldt voor alle zorgprofessionals die onder een beroepsgroep vallen waarvoor een eigen unieke agb-code aangevraagd kan worden (arts-assistenten uitgezonderd). Dat zijn bijvoorbeeld medisch specialisten, maar ook physician assistants en verpleegkundig specialisten.
Lees het volledige artikel op NZa.nl
Nog te weinig inhoudelijke afspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen
De NZa onderzocht de contracten over het jaar 2019 en constateert dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen in dat jaar nog nauwelijks afspraken maakten over het verplaatsen, vervangen en voorkomen van zorg. Net als in het jaar ervoor bevatten de contracten vooral nog financiële afspraken. Dit moet echt anders om te voldoen aan het hoofdlijnenakkoord 2019-2021.
Lees het volledige artikel op nza.nl
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief
 
...