Vol praktische tips, ervaringsverhalen en informatie over dementie Lees online  |  Afmelden
alzheimer nederland Nieuwsbrief mei 2020
Versoepeling bezoekregeling verpleeghuizen

Op 6 mei maakte minister De Jonge bekend dat er een gefaseerde en gecontroleerde versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen komt. In eerste instantie kan vanaf 11 mei bezoek weer beperkt toegelaten worden op 25 locaties. ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl hebben een handreiking gemaakt om binnen zorgorganisaties afspraken te maken hoe dit te organiseren.
> Bekijk de handreiking
Online Alzheimer Cafés
Vanwege de coronamaatregelen zijn alle Alzheimer Café bijeenkomsten voorlopig geannuleerd. Als alternatief zijn verschillende regio's een online Alzheimer Café gestart. Om zo mensen met dementie en hun naasten te blijven ondersteunen, wat in deze tijd juist zo belangrijk is!
> Lees meer
Dat ben ik. Dé app die helpt bij sociaal contact met iemand met dementie (nieuw!)
Juist nu het contact minimaal is, wil je dat iedereen die contact heeft met jouw naaste met dementie een goed beeld heeft van hem/haar. De gratis app ‘Dat ben ik’ helpt om het gesprek aan te gaan. Samen met familie, bekenden en/of collega’s uit de zorg vul je de app met foto’s, filmpjes, verhalen en herinneringen van je naaste met dementie. Zo heb je met de app altijd onderwerpen bij de hand die positieve herinneringen oproepen!
> Meer over de app
Mijn vrouw houdt zich niet aan afspraken tijdens het boodschappen doen. Wat nu?
In de rubriek ‘Goeie vraag’ beantwoorden we vragen van lezers. Deze keer: ‘Mijn partner houdt zich niet aan de coronaregels. Ze vergeet bijvoorbeeld om 1,5 meter afstand te houden. Dat levert onprettige reacties op bij het boodschappen doen. Wat kan ik doen?' Dementie-expert Mariëtte Hofman geeft antwoord.
> Lees het antwoord
Dag van de Verpleging
Vandaag is het de Dag van de Verpleging. Om al die fantastische mensen in de zorg te bedanken, kun je nu digitale medailles uitdelen. Doe je mee? Deel dan ons bericht op Facebook en tag diegene die jij zo waardeert of reageer op Instagram! #dagvandeverpleging #wevergetenjullieniet
> Deel via Facebook

> Reageer op Instagram
Cadeautip
Wie wil jij bedanken voor de goede zorg voor jouzelf of jouw dierbare? Een lief gebaar wordt altijd gewaardeerd! Onze tip: geef een bijzonder cadeau met betekenis. Bestel een set Vergeet-mij-niet-speldjes of Vergeet-mij-niet-sleutelhangers en verstuur deze aan iedereen die een bedankje verdient. 
> Bekijk de cadeautips
Stem op jouw favoriete onderzoekstalent
Voor het tweede jaar op rij reikt Alzheimer Nederland een talentprijs uit voor jonge onderzoekers: de ‘Young Outstanding Researcher Award’. De prijs beloont onderzoekers die uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties combineren met grote maatschappelijke relevantie. Op de shortlist voor de prijs van 2020 staan dr. Esther Bron, dr. Janne Papma, dr. Leonie Visser en dr. Susanne van Veluw. Bekijk hun onderzoeken en stem mee!
> Bekijk de kandidaten
Dementieonderzoek in tijden van pandemie
Normaal gesproken is de onderzoekersgroep van dr. Wiep Scheper aan het Amsterdam UMC/VU elke dag in het lab bezig om te ontrafelen wat er gebeurt in hersencellen bij dementie. Maar in tijden van pandemie kan dat niet of nauwelijks. Hoe gaat het met de onderzoekers, nu zij vanuit huis werken?
> Lees de blog van dr. Wiep Scheper
Zorgstandaard Dementie vernieuwd
Een samenhangende benadering voor het hele dementietraject, vanuit het perspectief van personen met dementie en hun mantelzorgers. Dat is de kern van de nieuwe Zorgstandaard Dementie, die 22 april is gepresenteerd. De Zorgstandaard ondersteunt hiermee dementienetwerken om hun dementiezorg te verbeteren, persoonsgericht en integraal.
> Lees meer over de Zorgstandaard
Behoefte aan een luisterend oor, advies of extra hulp?
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? Dan zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt:
  • AlzheimerTelefoon: 0800-5088 (voor vragen gerelateerd aan dementie - gratis). De AlzheimerTelefoon is dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 23:00 uur.
  • Rode Kruis Hulplijn: 070-445588 (voor vragen over corona bij thuisisolatie en quarantaine). Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar van 9:00 tot 21:00 uur.
  • Ouderen-Infolijn (meertalig): De Ouderen-Infolijn geeft informatie over corona in verschillende talen, namelijk Caribisch, Chinees, Italiaans, Marokkaans, Moluks, Spaans, Surinaams en Turks. Het nummer van de Ouderen-Infolijn is 030-3400600. De lijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Dementie forum: forum.alzheimer-nederland.nl
> Lees meer
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
U ontvangt deze mail op m.dehoop@ouderenwerklochem.nl omdat u zich heeft ingeschreven voor nieuws, tips en acties van Alzheimer Nederland.
Twitter   Facebook   Instagram   Linkedin   Youtube
> Doneer nu
-
...