TechYourFuture Online lezen  |  Afmelden
 
  Nieuwsbrief Primair Onderwijs  
 
Saxion Tech Your Future
In deze nieuwsbrief
Nieuwe webinarserie: Technologie op de basisschool
Voucherregeling W&T Kompas

Hoe maak je je instructievideo effectief?
Vakintegratie W&T-onderwijs
Impactinterview Technologie als tool voor 21ste eeuws leren
Nieuwe handleidingen Effectieve bedrijfsbezoeken
Week van Burgerschap
Nieuwe webinarserie: Technologie op de basisschool 
In juni starten Jet-Net & TechNet en TechYourFuture een nieuwe webinarserie over technologie op de basisschool. Drie gratis webinars staan in het teken van robotica, programmeren en het stimuleren van denkvaardigheden met behulp van technologie. De webinars zijn bedoeld voor (aanstaande) leerkrachten, schoolleiders en W&T-coördinatoren in het primair onderwijs. 
 
Onderwerpen en data webinars
 • Webinar 1: Robotica inzetten om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Hoe werkt dat bij autisme?
  Dinsdag 9 juni 2020, 16.00-17.00 uur 
 • Webinar 2: Implementeren van programmeeronderwijs. Hoe pak je dat aan?
  Dinsdag 16 juni 2020, 16.00-17.00 uur
 • Webinar 3: Denkvaardigheden stimuleren met behulp van technologie. Hoe doe je dat als leerkracht?
  Dinsdag 30 juni 2020, 16.00-17.00 uur

Voor meer informatie over deze webinars ga naar: www.jet-net.nl/webinarstech en meld je aan!  

Webinars terugkijken?
In de afgelopen periode heeft TechYourFuture meerdere webinars georganiseerd voor schoolleiders, W&T coördinatoren en leerkrachten PO. Deze webinars zijn tijdelijk online te bekijken op onze website
Voucherregeling W&T Kompas
TechYourFuture heeft, in samenwerking met Techniekpact Twente en Platform Talent voor Technologie, het W&T Kompas ontwikkeld, speciaal voor het basisonderwijs. Het W&T Kompas is ontwikkeld om teams inzicht te geven in hoeverre W&T al is ingebed in hun school. Een W&T expert helpt het schoolteam om gezamenlijk ontwikkeldoelen te formuleren die aansluiten bij de visie van de school. Meer informatie over het W&T Kompas

De Provincie Overijssel biedt basisscholen in de regio een voucherregeling aan. De voucher, inmiddels beschikbaar, omvat een bijdrage van € 500,= in de kosten om het W&T-kompas door een W&T-expert af te laten nemen. Vooralsnog zijn genoemde W&T-experts beschikbaar via Hogeschool Windesheim, de Rolf Groep en Hogeschool Saxion.
Meer weten over hoe je als school in aanmerking komt voor deze voucher?
Hoe maak je je instructievideo effectief?
TechYourFuture is momenteel in samenwerking met dr. Hans van der Meij van de Universiteit Twente bezig met het ontwikkelen van een handleiding over het effectiever maken van je instructievideo’s. De eerste 5 video’s die online staan, geven antwoord op de volgende vijf vragen:
 • Video 1: "Wat is een goede lengte voor een videopresentatie?" (Spoiler: “Niet langer dan 6 minuten.”)
 • Video 2: "Hoe verhoog ik de actieve verwerking van mijn video’s?"
 • Video 3: "Hoe verhoog ik de effectiviteit van demonstratie-video’s?"
 • Video 4: "Verhoogt een verkorte demonstratie de effectiviteit van een demonstratie-video?"
 • Video 5: "Hoe maak ik mijn video’s motiverend?" 

Bekijk de video’s op onze website
Vakintegratie W&T-onderwijs
TechYourFuture doet al jarenlang onderzoek naar de mogelijkheden van vakintegratie omtrent W&T-onderwijs (Wetenschap en Technologie). 
Er is een nieuw onderzoek naar hoe W&T-onderwijs verweven kan worden met het begrijpend leesonderwijs in groep 6, 7 en 8. Een nieuwe
lessenserie wordt ontwikkeld waarin begrijpend lezen volgens de methode Nieuwsbegrip gecombineerd met het uitvoeren van proefjes. Zo werken leerlingen zowel aan de doelen voor begrijpend lezen als voor W&T. Meer weten? Bekijk onze website!

Ook wordt W&T vaak geïntegreerd met wereldoriëntatie. In de nieuwe methodes voor wereldoriëntatie staan vaak onderzoek- of ontwerpopdrachten. Maar welke onderdelen van W&T komen aan bod binnen deze methodes? En bij welke onderdelen kunnen scholen hun aanbod in W&T-onderwijs verrijken? In het onderzoeksproject Methodevergelijking W&T zijn zes veelgebruikte wereldoriëntatiemethodes geanalyseerd. Er is gekeken in hoeverre onderdelen van W&T terug te vinden zijn in de methodes. Het project is bijna afgerond en de resultaten komen binnenkort online op onze website! Staat jullie methode hier niet bij? Het analysekader komt er ook binnenkort op te staan, waarmee je als school jouw eigen methode kan analyseren!
Impactinterview Technologie als tool voor 21ste eeuws leren
Hoe zorg je ervoor dat jouw leerlingen 21ste eeuwse vaardigheden krijgen? Uit onderzoek van TechYourFuture blijkt dat de leraar hierin een belangrijke rol speelt. Hij of zij moet in staat zijn hogere-orde denkvaardigheden van leerlingen te stimuleren met gebruik van nieuwe technologieën, zoals Virtual Reality en educatieve robots.

Wil je meer weten over het onderzoek en hoe je vorm kunt geven aan het leren van 21ste eeuwse vaardigheden in jouw onderwijspraktijk?
Lees het in het impactinterview.
Nieuwe handleidingen Effectieve bedrijfsbezoeken
Hoe inspireer je jongeren voor techniek? Een bedrijfsbezoek kan een mooi moment zijn. Zo komen jongeren op jonge leeftijd al in aanraking met verschillende (technische) beroepen en wordt het bewustzijn vergroot.
De methodiek ‘effectieve bedrijfsbezoek’ is uitgewerkt in twee vernieuwde handleidingen: één voor basis- en middelbare scholen en één voor (technische) bedrijven. In de handleidingen staan handvatten voor de school en het bedrijf om gezamenlijk een bedrijfsbezoek effectief te organiseren. Vraag de handleidingen kosteloos aan via onze website!

Op bedrijfsbezoek kan overigens ook met Virtual Reality (VR): Bekijk eens de compilatie van VR-bedrijfsfilmpjes. Heb je interesse? Neem dan contact op via info@techyourfuture.nl
Week van Burgerschap
De Week van Burgerschap (18 t/m 22 mei) is een initiatief van SamSam Magazine. Tijdens deze week is extra aandacht besteed aan burgerschapsonderwijs. Het thema dat dit jaar centraal stond, was 'Het Gezin'. In het kader van dit thema schreef Lida Klaver, onderzoeker bij TechYourFuture, een blog over 'Buitenschoolse kennisbronnen in Bèta Burgerschap'. Lees het hier!


Meer weten over de aanpak Bèta burgerschap? Vraag dan het praktijkboek Bèta en technologie in burgerschapsonderwijs aan! 
Tip onze redactie
Mocht je zelf informatie willen delen over je
onderzoeksresultaten, andere onderzoekers willen uitnodigen of een vraag hebben, dan kun je dit laten weten door een mail te sturen naar info@techyourfuture.nl

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter
Contact
E-mail opties
...