Nieuwsbrief Aardgasvrije Wijken #18
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie

 
Nieuwsbrief van het Programma Aardgasvrije Wijken en het Expertise Centrum Warmte

 
 

Uitgelicht: Nagele
 
In 46 gemeenten wordt binnen proeftuinen gewerkt aan het aardgasvrij maken van een woonwijk, dorp of buurt. Tussen 2018 en 2022 wordt door het hele land ervaring opgedaan. Hoe pak je dat aan, een wijk aardgasvrij maken? In de rubriek ‘proeftuin uitgelicht’ gaan we op zoek naar antwoorden. Dit keer zijn we op bezoek in Nagele.
 
Vooraankondiging PAW-congres     
 
Zet donderdagmiddag 4 maart 2021 nu al in je agenda! Dan organiseert het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) de tweede editie van het Congres Aardgasvrije Wijken. Dit keer online. Hier krijg je de nieuwste inzichten mee, doe je inspiratie op en breid je je netwerk uit.
Meer over deze proeftuin
 
Meer over het congres  
 
 
Interview: Hoe koppel je het aardgasvrij maken aan andere opgaven in de wijk?
 
Hoe verhoudt het aardgasvrij maken van wijken zich tot de vraag naar werkgelegenheid? En hoe vergroot je de leefbaarheid door verduurzaming van de wijk? Het zijn vraagstukken waar het thema Verbinden van opgaven zich mee bezighoudt.
 
Startbijeenkomst thema Verbinden van opgaven
 
Ben jij ook bezig met het leggen van verbindingen in een wijk en wil je kennis uitwisselen met andere gemeenten? Kom dan naar de startbijeenkomst op 14 december. Begin 2021 start een nieuwe leerkring op het onderwerp Verbinden van opgaven in de wijk.
Lees het interview met de thematrekkers
 
Meld je aan
 
Voortgangsrapportage transitievisie warmte voor 30 december invullen
 
Alle gemeenten hebben op 17 november
een oproep van de VNG ontvangen om te rapporteren over de voortgang van de transitievisies warmte. Ook als deze al is vastgesteld. Voor deze rapportage hebben
de VNG en het Rijk een tool ontwikkeld.
 
Nieuwe tool de Energiebespaarders
        

 
Met een interactieve tool bewoners motiveren en helpen van bewoners richting aardgasvrij wonen. Hoe werkt dat? De Energiebespaarders ontwikkelden in opdracht van het ministerie van BZK een tool en zoeken drie gemeenten om de eerste versie te testen in een pilot.
 
Nieuw leerprogramma van start ‘Mensen Maken de Transitie’
 
Mensen Maken de Transitie. Dat is de naam van het leer- en innovatieprogramma dat onlangs is gestart om de instroom van voldoende technische vakmensen met ‘green skills’ en betere samenwerking in de uitvoering voor elkaar te krijgen.
 
Meer over de tool
Meer over de pilot
Meer over het leerprogramma
 

 
 
Vervolg op Herfst meet-ups: hoe kunnen we de gemeenten verder helpen?
     

 
Het Expertise Centrum Warmte organiseerde in oktober en begin november 4 online Herfst meet-ups over de vernieuwde Startanalyse. We bereikten 100 gemeenten en 40 adviseurs. Projectleider Peter van Vugt: ‘Nu zijn we aan de slag met vervolgacties’.
 
Tijdelijke oplossing verwijderkosten gasaansluiting kleinverbruikers in de maak 
 
Kleinverbruikers stappen mogelijk minder snel van het aardgas af, doordat ze hierbij verwijderkosten van gasaansluitingen moeten betalen. Dit kan vertragend werken voor de energietransitie. Minister Wiebes schrijft in een kamerbrief dat hij aanstuurt op een tijdelijke oplossing op korte termijn.
 
Meer over het vervolg
 
Meer over de kamerbrief
 
 
 
 
Terugkijken: ECW-webinar op evenement HIER opgewekt
 
Op woensdag 18 november gaven 2 ECW-adviseurs een webinar tijdens het evenement HIER opgewekt. Meer dan 90 deelnemers, vooral energiecoöperaties, namen deel. Heb jij dit webinar ‘Welke route(s) kies je om te komen tot aardgasvrije wijken?’ gemist? Niet getreurd, je kunt het nog terugkijken!
 
Kijk het webinar terug
 
 
OOK INTERESSANT
Aansluiting dankzij social marketingonderzoek in Pendrecht
      
               

 
In de Rotterdamse wijk Pendrecht fungeert een wijkhuiskamer als broedplaats voor nieuwe ideeën. Ook kan de gemeente hier bewoners informeren en spreken over de energietransitie. De huiskamer sluit mede dankzij een social marketingonderzoek nauw aan bij de leefwereld van bewoners.
 
Hulp nodig:
behoefteonderzoek leren en ontwikkelen voor gemeente-medewerkers in de energietransitie

 
Vind jij ook dat bij jouw uitdagende werkzaamheden ondersteuning nodig is om te leren en ontwikkelen? Om goede leer- en ontwikkelprogramma’s te ontwikkelen voor beleidsadviseurs en wijkcoördinatoren die zich bezighouden met de energietransitie, heeft het A&O-fonds Gemeenten jouw hulp nodig. Jij weet immers wat jij en je organisatie nodig hebben.
 
Overzicht van 101 innovaties om gebouwen te renoveren
            
               
       
     
 
Innovatie is belangrijk, en soms zelfs noodzakelijk. Dat weet iedereen die werkt aan duurzame renovaties van woningen. Maar hoe vind je dan de juiste innovatie die past bij jouw specifieke verduurzamingsvraag? De website van Uptempo, een initiatief van TKI Urban Energy en TKI CLICKNL, kan daarbij helpen.
 
Ontdek de aanpak en tips van Rotterdam
Help mee en vul het behoefteonderzoek in
Meer over de website van Uptempo
 

 

Online bijeenkomsten
 
7 en 14
dec
  Webinarreeks Uptempo
         
8 dec.
  Bijeenkomst “Help, we moeten samenwerken aan aardgasvrij” - VNG, KLP & de Participatiecoalitie
         
10 dec.
  Netwerkbijeenkomst Proeftuinen
         
10 dec.
  Winterupdate Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving
         
14 dec.
  Startbijeenkomst thema Verbinden van Opgaven
         
15 dec.
  Juridische Open Tafelsessie Aardgasvrij - AVG
         
17 dec.
  Kick-off bijeenkomst voor proeftuinen - leerkring Warmtenetten
         
 
   
 
 
Krijg je deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega of relatie? Dan kun je je hier aanmelden om de nieuwsbrief voortaan direct in je mailbox te ontvangen.

Wij gaan zorgvuldig om met je persoons-gegevens, meer hierover vind je in onze privacyverklaring.
 
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
 
 
De nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Programma Aardgasvrije Wijken en het Expertise Centrum Warmte.

 
Heb je vragen? Neem dan contact op met de gezamenlijke helpdesk van PAW en ECW.
 
 
 
 
 
Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor jou is bestemd. Als je niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan je is toegezonden, word je verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht weg te gooien. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico’s verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.
 
...